Lérias (Pastes d'ametlla i sucre) - Amarante, Portugal

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Pedro Varejão, Miànigues (Poruqres)
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora
  • Dieta: Per a esportistes

INGREDIENTS

  • 1/2 kg d'ametlles crues
  • 1/2 kg de sucre morè
  • aigua

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a temperatura mitjana.
Tritureu les ametlles crues --sense treure'ls la pell-- però que no us quedin mòltes del tot. Es tracta de moldre-les de manera que a les pastes s'hi trobi el granet d'ametlla.
En un bol de mida grossa, barregeu-hi l'ametlla i el sucre. Afegiu-hi un rajolí d'aigua tèbia i treballeu-ho a mà. Procureu posar el mínim d'aigua, tot just perquè la massa quedi humitejada. Si us passeu d'aigua, afegiu-hi una mica més d'ametlla triturada.
Amasseu-ho fins que la consistència sigui homogènia i prou compacta perquè en pugueu fer boles de la mida d'un ou.
Poseu un paper vegetal sobre la reixeta del forn. Aplaneu les boles i aneu-les posant sobre el paper.
Enforneu les lérias entre 10 i 15 minuts. Han de quedar lleugerament torrades. Deixeu-les refredar encara sobre la reixeta del forn abans de posar-les en una plata per servir.
Tot i que en Pedro no en va posar --ja les troba prou dolces-- les lérias porten xarop de sucre per sobre.
 
Nota:
El truc d'aquesta recepta és posar la mateixa quantitat d'ametlla que de sucre. Si ho voleu "allargar" perquè us surtin més pastes, podeu afegir-hi una mica de farina.
En Pedro ens va explicar que, segons la seva mare, la pasta d'ametlla i sucre s'ha de treballar molta estona perquè no quedi com una "llengua de gat", rasposa.
 
Anar al contingut