Kunafah (Pastís dolç -d'en Said-) - Egipte

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Said Moustafa, Barcelona

INGREDIENTS

  • pasta per a kunafah

  • mantega
  • aigua
  • sucre
  • suc de llimona

PREPARACIÓ

La pasta per a kunafah la podeu trobar congelada en tendes especialitzades en menjar àrab. És una pasta feta amb farina, llevat i aigua, que recorda la forma d'un fregall d'espart, de fils primíssims.
Esmicoleu els fils de kunafah i, en un motlle per anar al forn, feu-hi una primera capa de més o menys un dit de gruix.
Escampeu-hi per sobre força trossos de mantega, que serà la segona capa.
Poseu-hi una altra capa de kunafah esmicolada i premeu-ho amb els dits junts perquè quedi ben compacte.
Feu una altra capa de trossos de mantega i enforneu-ho durant uns 15-20 minuts.
Mentrestant feu un almívar força dolç. Poseu un cassó amb aigua al foc. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi força sucre i unes gotes de suc de llimona. Remeneu-ho i deixeu que bulli a foc fluix fins que quedi reduït a gairebé una quarta part del volum d'aigua inicial.
Traieu el pastís del forn; amb l'ajut d'una safata de mida semblant al motlle del pastís gireu-lo (com es fa amb una truita de patates) i enforneu-lo uns quants minuts més perquè la kunafah quedi daurada per tots costats.
Deixeu refredar el pastís abans d'abocar-hi l'almívar per sobre.
Si l'almívar ja fos fred, el podeu abocar per sobre del pastís encara que aquest sigui calent. La qüestió és que un dels dos components (l'almívar o el pastís) sigui fred i l'altre sigui calent.
Talleu-lo en porcions més aviat petites, ja que és molt dolç, i serviu-lo.
Aquestes postres són molt típiques durant els àpats del ramadà i també solen ser presents en les taules de les celebracions importants.