Kouign amann (Pastís de mantega) - Bretanya

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Nathalie Le Bris, La Nou de Berguedà

INGREDIENTS

  • farina
  • aigua
  • llevat
  • mantega bretona (salada)
  • sucre

PREPARACIÓ

Prepareu una massa de pa, de la mida d'un meló petit, barrejant la farina, el llevat i l'aigua. Us ha de quedar una bola compacta i gens enganxosa.
Deixeu-la reposar una bona estona.
Escampeu força farina al marbre i passeu-ne també pel corró.
Esteneu la pasta, primer amb les mans i després amb el corró enfarinat, de manera que us quedi un rectangle prim.
Repartiu uns quants talls de mantega per sobre, tenint en compte que no arribin a les vores de la pasta, i escampeu-hi al damunt un parell de cullerades de sucre.
Plegueu la pasta en tres parts i torneu a aplanar-la, aquesta vegada en sentit contrari a com heu fet els plecs.
Repetiu l'operació de la mantega i el sucre, i torneu a plegar la pasta en tres plecs. Deixeu-la reposar (no cal tapar-la) durant uns 15-20 minuts. Passat aquest temps, repetiu de nou el mateix procés d'estirar, farcir i plegar la pasta. En total, ho heu de fer, com a mínim, quatre vegades, deixant-la reposar uns 15-20 minuts cada vegada.
Per recordar els torns que ja s'han fet, la gent a Bretanya solen fer un petit doblec a les puntes de la pasta: dos puntes doblegades volen dir que ja s'ha fet dues vegades el procés, tres puntes doblegades equival a haver doblegat tres vegades la pasta, etc.
Al final, escampeu força sucre per sobre de la pasta doblegada per últim cop i enforneu-lo durant uns 25 minuts en una safata de vores una mica altes. Veureu que deixa anar bastanta mantega en coure i les vores van bé perquè no caigui per dins el forn.
Us quedarà una mena de pastís de pasta de full una mica "rústic".

Anar al contingut