Köttbullar med gräddsås (Mandonguilles sueques amb salsa cremosa) - Skara, Västergötland, Suècia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Elin Hellström, Sant Just Desvern
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys de 30 minuts
  • Dieta: Per a embarassades

INGREDIENTS

  • 1 kg de carn picada
  • 1 ceba grossa
  • 2 ous
  • pa ratllat
  • llet
  • mantega
  • pebre negre
  • sal
  • salsa de soja

PREPARACIÓ

En un bol de mida grossa, barregeu-hi 3 mesures de pa ratllat amb 2 de llet. Remeneu-ho perquè no hi quedi cap grumoll de pa i deixeu-ho reposar uns 10 minuts. Podeu prendre com a mesura de referència una tassa no gaire grossa o un envàs de iogurt.
Peleu i ratlleu la ceba. D'aquesta manera queda ben menuda i va millor. Afegiu-la al bol i barregeu-la amb la pasta de llet i pa ratllat. Veureu que tot plegat us queda d'una consistència cremosa.
Condimenteu-ho generosament amb pebre negre i sal, i afegiu-hi la carn picada i els ous. Barregeu-ho sense remenar-ho gaire estona, tot just perquè es barregin els ingredients i prou. Segons l'àvia de l'Elin, si es remena massa, les mandonguilles perden "frescor" i no queden tan bé.
Poseu una mica d'aigua en un plat. Mulleu-vos lleugerament les mans i aneu preparant boles de carn, de la mida d'una nou o una mica més grosses. Humitejar-vos les mans us anirà bé perquè la carn no se us enganxi.
Desfeu un tros de mantega en una paella, que mantindreu amb el foc no gaire fort. Aneu-hi fregint, per tandes, les mandonguilles sense enfarinar.
Reserveu-les en una safata de servir fins al moment de portar-les a taula.
Podeu acompanyar les mandonguilles amb unes patates al forn (hasselbackspotatis, vegeu-ne la recepta a part) i una salsa cremosa servida a banda, perquè cadascú se'n posi al seu gust. En aquesta ocasió, l'Elin va preparar una mena de beixamel lleugera aromatitzada amb un raig de salsa de soja. Per preparar-la, desfeu un bon tros de mantega en un cassó i afegiu-hi un parell de cullerades no gaire curulles de farina. Remeneu-ho amb unes varetes, afegiu-hi 4-5 mesures d'aigua de mica en mica i sense parar de remenar perquè no s'hi faci cap grumoll, fins que la consistència sigui una mica cremosa. Aneu remenant la salsa a foc fluix durant uns quants minuts i després aromatitzeu-la amb un raig de salsa de soja. Acabeu de remenar-la una mica més i ja la podeu posar dins la salsera.
 
Anar al contingut