Kifli (Rotllets de formatge) - Macedònia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Smilja Mitrovska, l'Hospitalet de Llobregat

INGREDIENTS

  • 1/2 l de llet
  • 40 g de llevat de pa
  • 3 tassetes d'oli
  • 1,5 kg de farina
  • 1 cullerada sopera i 1 de petita de sal
  • 5 culleradetes de sucre
  • formatge feta
  • 2 ous
  • oli de gira-sol

PREPARACIÓ

En un bol, desfeu el llevat de pa amb la llet (us anirà més bé a temperatura natural). Després afegiu-hi l'oli, la sal, el sucre i la farina, però no tota de cop, val més en dues o tres tandes mentre ho amasseu. Pasteu-ho a mà dins el bol durant un parell de minuts. Aboqueu la massa damunt el marbre i treballeu-la fins que tingui una textura homogènia i elàstica. Si veieu que us queda excessivament dura, afegiu-hi un rajolí més d'oli i continueu pastant-la. Els macedonis diuen que cal fer picar la massa contra el taulell unes 40 vegades, tot i que l'Smilja diu que amb 20 ja n'hi ha prou, d'aquesta manera, la massa s'estova. Unteu la superfície de treball amb una mica d'oli. Talleu porcions de massa de la mida d'un ou, més o menys, i arrodoniu-les (si veieu que les boles us han quedat un pèl massa grosses, traieu una mica de pasta) fent rodolar les boles sobre el taulell. Després, deixeu-les reposar tapades amb un drap unes 2 o 3 hores, perquè fermentin. Aixafeu un bon tros de formatge feta amb la forquilla i barregeu-lo amb una o dues clares d'ou, depenent de la quantitat de formatge que tingueu. Aplaneu cada bola de massa amb el corró fins que us quedi molt fina. En un dels extrems, feu-hi uns 4 o 5 tallets, com si marquéssiu un serrell (aquest serà l'extrem superior de la massa i és el que quedarà a l'exterior un cop l'hagueu enrotllat). Agafeu una mica de la pasta que heu fet amb el formatge feta i poseu-la en la part de la massa aplanada que no heu "tallat"; enrotlleu-la i alhora estireu-la amb les mans. Us ha de quedar una mena de rotllet allargat. Unteu amb una mica d'oli la safata del forn i poseu-hi els rotllets amb prou marge perquè no s'enganxin. Pinteu-los amb una mica de rovell d'ou i escampeu-hi unes quantes llavors de sèsam per sobre. Poseu un parell de bocins de mantega damunt de cada rotllet i ja els podeu coure al forn a uns 210º, fins que estiguin daurats, més o menys uns 10 minuts. Un cop fora del forn, col·loqueu-los sobre un paper de cuina i tapeu-los amb un altre paper i un o dos draps de cuina; això farà que siguin tovets a l'hora de menjar-los.