Ibirayi n'ubunyobwa (Patates amb crema de cacauets) - Ruanda

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Thomas Rutayisire, Manresa

INGREDIENTS

  • Per a 4-6 persones:
  • 10 patates mitjanes
  • 200 g de carn de vedella
  • 1 carbassó
  • 1 albergínia
  • 4 tomàquets
  • 2 cebes
  • 3 alls
  • 5 cullerades de farina de cacauet
  • 4 pebrotets de Caiena (o més si es vol més picant)
  • pebre negre
  • aigua
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Peleu les patates, talleu-les a trossos grossos i feu-les coure en una olla amb aigua i sal. Un cop cuites, traieu-les de l'olla i reserveu-les.
Esbandiu els trossos de carn i feu-los coure en una cassola de vores altes amb aigua fins que cobreixi els trossos de carn. Si ho preferiu, podeu canviar la vedella per pollastre. S'ha de coure amb la cassola tapada perquè no s'evapori excessivament el líquid. Un cop cuita la carn, retireu-la del foc i reserveu-la dins la mateixa cassola.
Peleu els alls i les cebes, trossegeu-ho no gaire petit i sofregiu-ho en una cassola de vores altes amb un raig d'oli. Aneu-ho remenant perquè no se us enganxi.
Mentrestant, prepareu les verdures. Renteu el carbassó i l'albergínia i talleu-los a rodanxes d'un dit de gruix, sense pelar-los; els talls d'albergínia, si són amples, partiu-los per la meitat. Si l'albergínia fos molt grossa, podeu posar-n'hi només mitja. Retireu els "ulls" dels tomàquets (la part de dalt, d'on surt la tija) i peleu-los; talleu-los a trossos i reserveu-los.
Quan el sofregit ja sigui daurat, afegiu-hi els tomàquets i remeneu-ho. Deixeu que se sofregeixi una estoneta tot junt, remenant sovint.
Retireu la carn de la cassola però no llenceu el brou que haurà fet, perquè després l'aprofitareu. Afegiu-la a la cassola del sofregit, remeneu-ho una mica i tapeu la cassola amb una tapadora que tingui uns quants foradets per on pugui sortir el vapor. Passats uns quants minuts, afegiu les verdures a la cassola juntament amb un parell de cullerots del brou que ha fet la carn. Tapeu la cassola i deixeu que faci xup-xup mentre prepareu la pasta de cacauets.
En un cassó amb tres dits d'aigua aboqueu-hi la farina de cacauet (si no en teniu, podeu matxucar un grapat de cacauets en un morter). Aneu controlant la cassola de l'estofat, procurant que no se us enganxi. Afegiu-hi les patates que teniu reservades i deixeu la cassola destapada. Poseu el cassó de l'aigua i els cacauets al foc i remeneu-ho constantment, deixant que bulli durant uns tres minuts. Després, aboqueu-ho per sobre de les patates de la cassola de l'estofat. Salpebreu-ho generosament i condimenteu-ho amb els pebrotets de Caiena. Afegiu-hi una mica més del brou de la carn, tapeu la cassola i que faci xup-xup durant uns quants minuts més, perquè la salsa espesseixi una mica.