Gulàs (Estofat de vedella) - Txèquia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Monika Zgustová, Sitges

INGREDIENTS

  • 1 kg de carn de vedella
  • 2-3 alls
  • 2-3 cebes
  • 4 patates grosses
  • 5-6 tomàquets madurs
  • 1 albergínia grossa
  • 1 pebrot vermell
  • 2 pebrots verds
  • pebre negre en gra
  • pebre vermell dolç
  • majoránka
  • 2 cerveses txeques
  • oli de gira-sol
  • aigua
  • comí
  • sal

PREPARACIÓ

Demaneu a la carnisseria que us tallin la vedella a daus per estofar. Poseu una olla de pressió al foc viu amb un bon raig d'oli de gira-sol i sofregiu-hi la carn, que prèviament heu d'haver salpebrat. Remeneu-la sovint perquè no se us enganxi i quedi cuita de tots costats. Trinxeu les cebes i afegiu-les a l'olla; seguiu remenant-ho i afegiu-hi un parell de cullerades de majoránka (espècie txeca típica) i un parell de pebre negre en gra. Deixeu que cogui uns quants minuts amb l'olla destapada, remenant-ho sovint, i afegiu-hi una cervesa i un got d'aigua. Condimenteu-ho amb 3-4 culleradetes de pebre vermell dolç. Rectifiqueu-ho de sal i remeneu-ho. Tapeu l'olla de pressió i deixeu-ho coure, a foc mitjà, durant 15 minuts. Talleu els pebrots a trossos, peleu l'albergínia i talleu-la a daus. Peleu els alls, trossegeu-los no gaire petits i reserveu-ho tot. Mentrestrant, podeu aprofitar-ho per coure les patates de l'acompanyament. Peleu-les i poseu-les a coure en una olla amb aigua i sal. Quan vegeu que ja són cuites (heu de procurar que us quedin cuites però fortes, que no es trenquin), escorreu-les i reserveu-les. Al cap de 15 minuts destapeu l'olla de pressió i, quan tot el vapor hagi sortit, aboqueu-hi l'alberginia i els pebrots i torneu a tapar l'olla. Al cap d'uns quants minuts afegiu-hi mitja cervesa més, els alls i una mica més d'aigua. Torneu a tapar l'olla i ara feu que cogui una estona a foc viu. Després incorporeu-hi els tomàquets tallats a trossos i remeneu-ho per tal que els sabors quedin ben barrejats. Rectifiqueu, si cal, la condimentació i, passats uns 5 minuts, apagueu el foc. Deixeu reposar el guisat dins l'olla una bona estona abans de servir-lo. Acabeu de preparar l'acompanyament de patates saltant-les en una paella amb una mica de comí. Tot i que la recepta original del gulà¿ és d'origen hongarès, la Monika i la Katerina ens van preparar aquest plat que, amb l'expansió de l'imperi austrohongarès, va arribar a ser molt popular en tota aquella zona.

Anar al contingut