Guiuvetx (Verdures al forn) - Sofia, Bulgària

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mikhaela Mikhaylova, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 6-8 persones:
  • 2 albergínies grosses
  • 3 pebrots verds
  • 3 cebes de Figueres
  • 3 pastanagues grosses
  • 4 pebrots vermells
  • 4 tomàquets
  • 10-12 patates mitjanes
  • 300 g de pèsols tendres
  • 300 g de mongeta tendra
  • 2 cullerades de chúbritza (farigola búlgara)
  • oli i sal

PREPARACIÓ

Renteu totes les hortalisses.
Desgraneu els pèsols.
Talleu les puntes de les mongetes i partiu-les per la meitat.
Peleu les patates i talleu-les a daus. Peleu les pastanagues i talleu-les a rodanxes no gaire fines.
Talleu les albergínies a daus grossos, sense pelar-les.
Peleu les cebes i talleu-les a quarts. Partiu els pebrots per la meitat, retireu-ne les llavors i talleu-los a trossos.
Depenent de la mida de safata que tingueu, podeu repartir-ho tot en un parell de safates de vores altes que puguin anar al forn. Amaniu-ho amb un bon raig d'oli i enforneu-ho a temperatura mitjana.
Passada una bona estona, quan vegeu que les verdures s'han reduït més o menys un terç del seu volum, obriu el forn, saleu-ho al vostre gust i condimenteu-ho amb la chúbritza (o, en el seu defecte, amb farigola esmicolada).
Deixeu-ho al forn fins que tot plegat sigui ben cuit i un punt torradet.
El guiuvetx el podeu servir calent o fred, com us vingui més de gust. Si hi afegiu carn (vedella, xai...), en lloc d'un primer plat el podríeu servir com un segon o un plat únic.