Guaguas de pan (Figuretes de pa dolç) - Equador

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Carlos Cumbajin, Barcelona

INGREDIENTS

  • 2 kg de farina
  • 1 tros de llevat fresc
  • 1 tassa de sucre
  • 1 tassa d'aigua
  • 12 ous
  • 1 terrina grossa de margarina
  • 1 culleradeta de cafè de sal
  • colorant alimentari (vermell i groc)

PREPARACIÓ

En un bol de mida ben grossa, aboqueu-hi la farina. Feu una mica d'espai al centre i afegiu-hi l'aigua tèbia, la margarina, la sal, el sucre i els ous (reserveu-ne un). Esmicoleu-hi un bon tros de llevat fresc i pasteu-ho a mà, barrejant bé els ingredients. Després, escampeu una mica de farina per sobre del marbre i acabeu de treballar la massa fins que sigui ben compacta i elàstica. No se us ha d'enganxar als dits.
Deixeu-la reposar una mitja hora sobre el marbre, tapada amb un parell de draps.
Preescalfeu el forn a 180º aprox.
Unteu amb una mica de margarina les safates del forn.
Aneu agafant porcions de massa i feu-ne boles de la mida d'una taronja. Reserveu-les.
Agafeu una bola de massa, partiu-la i tenyiu cada meitat d'un color (una de groc i una de vermell). Aquesta massa de color servirà per guarnir les figuretes de pa.
Esteneu cada bola de massa amb les mans, allargant-la i donant-li una forma semblant a una mòmia. Amb dues boletes de color vermell feu-li els ulls, i amb una tireta allargada, la boca. Amb una altra tireta feu-hi una forma com de braços plegats i acabeu de guarnir cada guagua amb una tira groga.
A mesura que feu les guaguas, aneu-les posant a les safates i deixeu-les reposar uns 20 minuts més. Després, pinteu-les amb una mica d'ou batut perquè quedin ben daurades en coure's.
Enforneu-les uns 15-20 minuts; el temps de cocció dependrà de la mida de les figuretes.

Nota:
Antigament, les guaguas de pan adoptaven la forma com s'enterren els morts. Avui dia se'n fan de moltes maneres: en forma de nens, soldats, cavallets...
Una de les tradicions més arrelades a l'Equador és el Dia de finados o de difuntos, que se celebra el 2 de novembre. És costum deixar una ració de colada morada (vegeu recepta a part) i una guagua al cementiri perquè el difunt es pugui alimentar durant la nit.