Greuil / Grulh (Crema de 'grulh') - Pau, Bearn, França

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Ferran Codina, la Tallada d'Empordà
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys de 10 minuts

INGREDIENTS

  • grulh
  • sucre
  • aigua
  • cafè soluble
  • rom o armanyac

PREPARACIÓ

Prepareu un cafè llarg desfent dues o tres culleradetes de cafè soluble en una tassa d'aigua calenta. Després, aboqueu-hi un bon raig de rom.
Poseu el grulh en un bol per poder-lo treballar millor. Afegiu-hi una mica de cafè i remeneu-ho. Aneu amb compte amb la quantitat de cafè que hi poseu; procureu que la barreja no us quedi excessivament líquida.
Afegiu-hi el sucre i remeneu-ho fins que s'hagi desfet. Us ha de quedar una crema ben fina i lleugera.
Ho podeu deixar a la nevera fins al moment de portar-lo a taula, o bé servir-lo a temperatura ambient.
 
Nota:
El grulh és un brossat, un brull (agafa diferent nom depenent de la zona) i s'obté a partir del xerigot --el sèrum que queda quan es fa formatge--. Quan el xerigot s'escalfa,  la proteïna es torna a quallar formant petites boletes de greix que, un cop colades, formen el brossat o brull.
Potser us serà difícil trobar grulh o brossat, com li va passar a la Delphine i en Ferran. Si és així, podeu fer com ells i utilitzar un recuit de cabra o d'ovella.