Golubtsí (Farcellets de col) - Rússia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Svetlana Ripoll, Barcelona

INGREDIENTS

  • carn picada
  • arròs
  • col
  • salsa de tomàquet
  • smetana
  • ceba
  • aigua
  • pebre
  • sal
  • oli

PREPARACIÓ

Bulliu l'arròs; un cop cuit, escorreu-lo i reserveu-lo.
Prepareu una massa barrejant la carn picada (molt millor si és meitat porc i meitat vedella) amb l'arròs bullit, la ceba trinxada i un parell de gots d'aigua. Salpebreu-ho al vostre gust.
Bulliu la col sencera (trieu-ne una de grossa, amb les fulles grans). Un cop cuita, separeu-ne les fulles amb molt de compte que no se us trenquin.
Esteneu les fulles de col i farciu-les amb la barreja de carn picada. Tanqueu els farcellets amb compte, procurant de plegar-los de manera que no es puguin desfer.
En una cassola amb una mica d'oli, feu-hi un llit de ceba trinxada i poseu-hi els farcellets al damunt. Afegiu-hi aigua, però sense que els arribi a cobrir, i tapeu la cassola.
Quan l'aigua bulli, agregueu-hi unes cullerades de salsa de tomàquet, un raig d'oli i condimenteu-ho amb una mica de pebre.
Deixeu que els farcellets facin xup-xup en la cassola tapada com a mínim durant mitja hora (o fins que cregueu que la carn ja és cuita; tot dependrà de la quantitat de farcellets que vulgueu coure). Serviu la cassola tapada a taula i una salsera a banda amb smetana, perquè tothom se'n pugui posar les cullerades que vulgui.