Gâteau basque (Pastís de crema) - Pau, Bearn, França

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Delphine Labedan, la Tallada d'Empordà
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora
  • Dieta: Per a esportistes

INGREDIENTS

  • 300 g de farina
  • 120 g de mantega
  • 100 g de sucre
  • 4 ous
  • 2 pessics de sal
  • 1 sobret de llevat en pols (Royal)
  • 1 culleradeta d'aroma d'ametlla amargant
  •  
  • Per a la crema:
  • 1/2  l de llet
  • 3 ous
  • 125 g de sucre
  • 2 cullerades soperes de midó de blat de moro
  • 2 cullerades soperes de rom
  • 1 culleradeta d'aroma d'ametlla amargant

PREPARACIÓ

Deixeu la mantega fora de la nevera. D'aquesta manera agafarà la temperatura ambient, s'anirà estovant i la treballareu millor.
En un bol de mida grossa, barregeu-hi la farina, el llevat en pols, la sal i 3 ous, i remeneu-ho una mica. Afegiu-hi el sucre i la mantega, trossejada, i treballeu la massa amb les mans. Quan estigui a mig pastar, incorporeu-hi l'aroma d'ametlla amargant i acabeu de treballar la massa fins que us quedi homogènia, sense grumolls.
Dividiu la massa en dues parts, una meitat un pèl més petita que l'altra, i estireu-la.
Com que aquesta és una massa que no s'estira amb facilitat, perquè és molt enganxosa, i tampoc es pot treballar excessivament perquè perd la textura característica d'aquest pastís, poseu una bola de massa a sobre d'un paper vegetal amb una mica de farina. Tapeu-la amb un altre tros de paper vegetal i ja hi podeu passar el corró per damunt i anar-la estirant, fins que us quedi de menys d'un dit de gruix.
Feu el mateix amb l'altra meitat de massa que teniu i deixeu reposar aquestes dues plaques de massa dins la nevera unes 3 hores.
Mentrestant prepareu la crema. Separeu les clares dels rovells i reserveu les clares per a alguna altra preparació.
Barregeu en un bol els rovells amb el sucre i l'aroma d'ametlla amarga. Remeneu-ho enèrgicament un parell de minuts i afegiu-hi la llet i el rom. Continueu remenant-ho una mica més.
Desfeu el midó de blat de moro amb una mica de llet i reserveu-lo.
Passeu la preparació per a la crema en un cassó i poseu-lo al foc, més aviat fluix, i remeneu-ho constantment. Quan hagi començat a agafar temperatura, incorporeu-hi el midó desfet que teniu reservat i no pareu de remenar fins que la crema s'espesseixi. Retireu el cassó del foc i deixeu refredar la crema.
Traieu les plaques de massa de la nevera.
Unteu un motllo amb mantega i espolseu-hi una mica de farina. Amb la placa de massa de mida una mica més grossa, folreu el motlle (la base i les vores). Aboqueu-hi la crema a dins i cobriu el pastís amb l'altra meitat de massa que teniu estirada. Segelleu les vores prement la pasta amb els dits i feu-hi unes ratlletes per sobre, amb l'ajuda d'una forquilla.
Bateu l'ou que us queda i pinteu la superfície del pastís. Les marques de la forquilla faran que hi quedi més quantitat d'ou batut i que el pastís surti del forn ben daurat.
Enforneu-ho uns 40 minuts, a temperatura mitjana (uns 180º).
Un cop cuit, traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar dins el motllo. Abans de servir-lo, si el voleu guarnir, hi podeu espolsar una mica de sucre glaç per sobre, i el podeu servir acompanyat de melmelada de fruita vermella (cireres, nabius...).
 
Nota:
Aquest pastís resulta molt més bo si es menja l'endemà. Però si no podeu esperar, no us el mengeu mai calent!!
 
Anar al contingut