Gaspatxo mediterrani del Quintanilla

  • Programa: Cuina x solters
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • 3 Pebrots vermells per a escalivar.
  • 8 sardines grosses per fer a la planxa
  • 4 tomàquets vermells
  • 1 cullerada de cafè de orenga en fulla seca
  • Vinagre de xerès envellit en bota.
  • 2 xapates petites (d'uns 50 g. cadascuna)
  • 5 ametlles torrades
  • 5 avellanes torrades
  • Altres ingredients:
  • 2 cebes grosses, també per a escalivar
  • 1 cabeça d'alls
  • 2 llesques de pa d'ahir
  • oli d'oliva.
  • aigua freda envasada

PREPARACIÓ

1. Preparem les hortalisses per escalivar: la plata del forn recoberta amb paper d'alumini, i al damunt, amb una pel·lícula d'oli d'oliva, els pebrots, la ceba, els tomàquets i la cabeça d'alls embolicada en paper d'alumini.

2. Ho posarem al forn a 200º per espai d'uns 45'-1h.

3. Retirem del forn i tapem amb paper de plata per a que la pell de les verdures se separi de la polpa i poguem pelar-les millor.

4. Traiem la pell de totes les verdures, amb cura de que no ens quedin llavors ni parts que no siguin estrictament comestibles.

5. La netegem la sardina d'escates amb l'espatlla d'un ganivet i des de la cua fins el cap, amb cura de no malmetre la pell daurada.

6. Tallem el cap i trèiem les freixures del seu ventre

7. Li separem les dues penques practicant una incisió longitudinal a la part superior del seu llom, i agafant com a guia de la fulla del ganivet la mateixa espina... ja les tenim. Ara, aquests lloms els podem fer fregits enfarinats, a la planxa o simplement adobats, en qualsevol cas seran molt més còmodes de menjar.

8. Triturem, en el vas del minipimer, la fruita seca, la escalivada, l'orenga prèviament torrat, amb una mica d'aigua freda.

9. Quan arribem a un punt de densitat semblant al de una crema, afegim les dues llesques de pa, prèviament esmicolades, i continuem triturant.

10. Afegim l'aigua necessària per donar-li al gaspatxo la textura adequada, que sempre és la que mes li agradi al consumidor, i ho posem al punt de sal.

11. Ho arreglem de vinagre segons el gust de cadascú, un bon raig d'oli d'oliva, i llestos.

12. Tallem les xapates pel mig, de tal manera que tinguem una llesca per comensal, i en fem torrades.

13. A banda, feu les sardines a la planxa.