Gado-gado (Amanida de verdures) - Indonèsia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Lismia Sulastri, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1/2 kg de mongeta tendra
  • 1/2 kg de brots de soja
  • mitja col
  • 2 cogombres
  • Per a la salsa "bumbu gado-gado":
  • 200 g de cacauets
  • pasta de gambes (terasi)
  • sucre morè (Gula Jawa)
  • tamarinde mòlt
  • bitxo
  • sal
  • aigua

PREPARACIÓ

Trossegeu les mongetes i talleu la col en juliana. Feu coure aquestes verdures en un cassó amb aigua i sal. El punt de cocció dependrà del vostre gust, però com que és una amanida, queden força bé si es deixen "al dente". Peleu els cogombres i talleu-los a bastonets. Escaldeu els brots de soja durant un minut, escorreu-los i reserveu-los.
Prepareu la salsa matxucant en un morter els cacauets, el bitxo (la quantitat dependrà de la picantor que vulgueu donar-hi), la pasta de gambes, un polsim de tamarinde mòlt, una mica de sal i una mica de sucre. Deixateu la pasta que us quedarà al morter amb una mica d'aigua calenta.
Si no voleu tenir tanta feina, podeu fer com la Lismia i comprar la salsa ja preparada i només us caldrà fer l'últim pas: desfer-la amb aigua calenta.
Serviu les verdures en una safata, però sense barrejar-les; d'aquesta manera, cadascú es podrà servir al seu gust. En un bol a banda serviu-hi la salsa, perquè cadascú se'n pugui posar la quantitat que vulgui.