Frico (Truita de formatge sense ou) - Friül, Itàlia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Sandri Carrozzo, Castellar del Vallès

INGREDIENTS

  • 1 kg de patates
  • 1/2 kg de formatge curat d'ovella o manxec, Emmental i Maasdam
  • oli
  • sal

PREPARACIÓ

Peleu i talleu les patates, com si fos per fer una truita, i fregiu-les en una paella amb molt poc oli i a foc fluix. Tapeu la paella però aneu-les remenant sovint perquè no es cremin.
Talleu els formatges a daus no gaire grossos. L'Emmental i el Maasdam van bé per la consistència que donen, però val més no posar-n'hi gaire perquè el seu gust no domini.
Un cop les patates estiguin a punt, saleu-les i afegiu els daus de formatge a la paella. Remeneu-ho de tant en tant perquè el formatge no s'enganxi a la paella quan es vagi desfent. El formatge fa de ‘compactador' de la truita en lloc de l'ou. Deixeu que tot plegat es vagi coent durant uns 20 minuts. Després gireu la truita i deixeu-la coure uns 20 minuts més. S'hi ha de fer una crosta ben cruixent.

Nota:
El millor seria preparar el frico amb formatge Montasio, un formatge típic friülà, mig fresc, mig curat. Si no en trobeu, el formatge manxec pot ser una bona opció.
Hi ha diferents versions per preparar frico: la proporció de patates i formatge varia segons el gust de qui ho prepara. També se'n fa posant-hi ceba o, fins i tot, carabassa o altres verdures. Es pot condimentar amb pebre o es pot fer només de formatge, sense patates. En aquest cas, els formatges es ratllen, i es pot preparar –si no teniu Montasio curat- amb manxec curat, formatge parmesà o grana i fregir-ho de tal manera que quedi una mena de disc fi i cruixent.

Anar al contingut