Francesinha à moda do Porto (Entrepà a l'estil de Porto) - Amarante, Portugal

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Pedro Varejão i Cristina Canal, Miànigues (Porqueres)
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys de 30 minuts

INGREDIENTS

  • 12 llesques de pa de motlle
  • 3 bistecs grossos de vedella
  • 6 salsitxes de Frankfurt
  • 6 talls pernil dolç
  • 18 talls de formatge (tipus danès)
  • 1 chouriço (xoriço fumat)
  • 4-5 patates
  • 2 cebes
  • 1 gra d'all
  • 1 pot petit tomàquet triturat
  • vi de Porto
  • vi blanc
  • cervesa
  • llorer fresc
  • midó de blat de moro
  • aigua
  • oli

PREPARACIÓ

Peleu les patates i talleu-les a rodanxes primes; després, talleu les rodanxes a tires fines, per poder-les fregir ràpid i que quedin torradetes. Reserveu-les en remull fins al moment de fregir-les.
Peleu i trinxeu les cebes i l'all.
Poseu un raig d'oli en una olla i enrossiu-hi la ceba i l'all amb un parell de fulles fresques de llorer. Després, afegiu-hi el tomàquet triturat.
Al cap d'uns quants minuts, aromatitzeu-ho amb un bon raig de vi de Porto. Remeneu-ho una estona i, després, afegiu-hi un raig de vi blanc i una cervesa. Remeneu-ho per facilitar l'evaporació de l'alcohol.
Desfeu una cullerada de midó de blat de moro en una tasseta amb dos dits d'aigua i afegiu-ho a l'olla del sofregit. Deixeu que faci xup-xup uns quants minuts.
Mentre es va fent la salsa, fregiu les patates. Si teniu fregidora, anireu més de pressa. Un cop fregides, deixeu-les sobre paper absorbent perquè deixin anar l'excés d'oli.
Passeu la salsa per la batedora perquè quedi ben fina. Si veieu que és massa clara, espessiu-la amb una mica més de midó de blat de moro.
Poseu un rajolí d'oli en una planxa i feu-hi coure els bistecs. Després, coeu-hi els frankfurts.
Talleu el chouriço a talls més aviat gruixuts.
Torreu el pa de motlle.
Per muntar aquest superentrepà, poseu a cada plat una llesca de pa de motlle torrat, a sobre un tall de pernil dolç, un frankfurt obert per la meitat, un tall de formatge, mig bistec, un parell de rodanxes de chouriço i tapeu-ho amb una altra llesca de pa de motllo torrat. Al damunt, poseu-hi un parell de talls de formatge, que quedi ben cobert i pengi una mica per les vores, i gratineu-ho uns quants minuts, just perquè el formatge es fongui.
Tan bon punt el formatge es fongui, traieu-ho del forn i ja hi podeu abocar unes quantes cullerades de la salsa per sobre.
Serviu-ho junt amb la plata de patates fregides i que cadascú se'n posi les que vulgui al seu plat.