Fons de nevera: brou de carn i sofregit de ceba

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    +Obre

    La ceba conté una gran quantitat de flavonoides, compostos antioxidants que bloquegen els efectes dels radicals lliures i protegeixen les cèl·lules del procés d'envelliment.

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    Brou de carn concentrat

    2 peus de porc

    2 ossos de vedella

    1 cuixa de gallina

    2 pastanagues

    1 porro

    1 grapat de cigrons remullats

    1 manat de julivert

    1 fulla de llorer

    500 g de vi negre

    10 boletes de pebre negre

     

     

    Sofregit de ceba

    2 kg de ceba de Figueres 

    Oli OVE

    Vi ranci

     

PREPARACIÓ

Brou concentrat de carn

  1. Posem un paper sulfurat en una safata de forn. A damunt, hi posem la carn i la torrem a 220º durant 20 minuts.
  2. Tallem a la bresa 1 porro i dues pastanagues. Ho afegim a la safata de la carn i ho enfornem 10' més.
  3. Posem el contingut de la safata en una olla de pressió. Hi aboquem el vi i deixem que s'evapori una mica.
  4. Hi afegim els cigrons, que haurem tingut en remull 24h. Hi afegim també unes 10 boletes de pebre prèviament trencades, un manat de julivert i 1 fulla de llorer. Ho acabem de cobrir amb aigua i ho deixem coure, tapat, 50'. Passat aquest temps, ho deixarem reposar 2 h.
  5. Un cop fred, el colem dins d'un recipient i ho guardem 2 h a la nevera.
  6. Ho desgreixem i el posem a reduir, a foc viu durant 30'.
  7. Un cop fred, ja es pot guardar dins d'un recipient, ben tapat. A la nevera se'ns conserva uns 15 dies. Al congelador se'ns pot conservar més temps.

 

Sofregit de ceba

  1. Tallem la ceba a una mida ben menuda, i l'enrossim a foc viu amb força oli d'oliva verge extra.
  2. Quan comenci a minvar, ho deixem fer a poc a poc a foc mitjà. Ho anirem remenant.
  3. Quan la ceba ja estigui ben tova i fosca, hi afegim el vi ranci i deixem que l'alcohol s'evapori.
  4. Ho colem i ja ho podem guardar, ben tapat, a la nevera o bé al congelador. És una base que serveix per fer molts plats.