Fondue au fromage (Fondue de formatge) - Suïssa

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Nathalie Reverdin, Rubí

INGREDIENTS

  • 800 g de formatge (200 g per persona) repartits en:
  • 250 g de gruyère
  • 250 g d'emmental
  • 200 g d'appenzell
  • 100 g d'havarti
  • 4 culleradetes de midó de blat de moro
  • 400 ml de vi blanc sec
  • 1 all
  • pa amb crosta
  • 1 copeta de kirsch (opcional)
  • pebre blanc (opcional)

PREPARACIÓ

Ratlleu els formatges gruyère, emmental i appenzell. Afegiu-hi el midó de blat de moro i barregeu-ho tot.
Fregueu la cassola amb l'all (molt millor si la cassola és de ferro colat) i poseu-la al foc. Aboqueu-hi el vi i deixeu-lo uns minuts a foc viu, fins que comenci a fer bombolletes. Llavors aboqueu-hi la barreja de formatges i abaixeu el foc. Heu de remenar-ho tota l'estona fins que els formatges s'hagin fos. La millor manera de fer-ho és com si volguéssiu escriure un vuit al fons de la cassola. Si us hi agrada, podeu afegir-hi una copeta de kirsch i pebre blanc al vostre gust.
Quan aquesta barreja de formatges s'hagi fos, incorporeu a la cassola el formatge havarti tallat a dauets. No pareu de remenar fins que tot s'hagi desfet completament.
Si noteu que la fondue és massa espessa, podeu afegir-hi una mica més de vi blanc, remenant sense parar. Si se us "talla" la fondue, és a dir, que el formatge se separa del líquid, desfeu una mica de maizena amb vi blanc i afegiu-ho, remenant-ho fent "vuits": això farà que la fondue es torni a lligar.
El réchaud, el fogonet d'alcohol, s'ha d'encendre una mica abans de portar la cassola a taula, perquè la flama sigui ben forta.
Talleu el pa i serviu-lo a cada plat. És preferible un pa que tingui molta crosta, com la xapata, perquè així no es perdrà dins la cassola en sucar-lo amb el formatge. Si voleu fer com els suïssos, a qui se li "perd" el pa dins la cassola se li fa pagar una penyora.

Nota:
Si preferiu un sabor més tradicional, prepareu la fondue amb meitat gruyère i meitat emmental. O bé amb 300 g de gruyère, 300 g d'emmental i 200 g de tilsit o appenzell (la fondue tindrà un gust més fort). Si els 200 g són de formatge de raclet, el gust serà més suau, però resultarà més greixosa.
La quantitat de vi sempre és la meitat que de formatge. Si hi ha nens petits, el vi es pot substituir per suc de poma.
Per acompanyar la fondue es recomana prendre vi blanc, preferiblement el mateix que s'hagi fet servir per preparar-la. I també diuen que una copeta de kirsch a mig àpat ajuda força la digestió. Un altre costum és acompanyar la fondue amb una plata de xarcuteria i, per postres, s'acostuma a menjar pinya o una amanida de fruita (vegeu-ne la recepta a part), ja que facilitarà la digestió dels formatges.