Focaccia d'avellanes

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Focaccia d'avellanes
  • (per compartir)
  • 875 g de farina de força
  • 25 g de farina d'avellanes
  • 2 culleradetes de sal
  • 4 cullerades d'oli d'avellanes
  • 25 g de llevat fresc de forner
  • 400 ml d'aigua calenta
  • farigola
  • avellanes picades
  • pasta d'olives negres
  • Per al farciment:
  • 4 verats
  • 1 pebrot escalivat
  • 2 tomàquets d'amanir vermells
  • 1 ceba tendra grossa
  • fulles d'enciam

PREPARACIÓ

1. Posem la farina de força en un bol per treballar-la (875 g), i hi afegim 2 culleradetes de sal i 25 g de farina d'avellanes, que potenciarà aquest sabor d'avellanes en el pa. Ho barregem tot bé amb la mà.

2. En un got, desfem el llevat fresc de forner (25 g) en aigua calenta, i l'anem aixafant fins que es torni cremós.

3. Afegim ara al bol on treballem la massa 400 cl d'aigua calenta i el llevat que hem desfet en aigua. Continuem treballant aquesta massa amb les mans.

4. Hi afegim quatre cullerades d'oli d'avellana i la treballem fins que arribi a ser molt flexible.

5. Amb la meitat de la massa que tenim farem un pa d'avellanes: l'estenem amb un corró perquè pugui llevar. Preparem una safata per anar al forn on hi càpiga bé; hi posem una mica d'oli i l'estenem amb la mà per tota la base. Ja podem posar-hi la massa i cap al forn, a 30ºC, una hora i mitja, més o menys.

6. Per fer la nostra focaccia treballem amb la meitat de la massa que ens ha quedat. L'hi fem uns quants cops i la treballem un minut amb la mà. Ara estenem bé la massa amb el corró, fent un rectangle d'aproximadament 50 centímetres de llarg i uns 25-30 centímetres d'ample. L'estenem bé.

7. Preparem ara una picada: piquem una mica d'avellana en un bol, hi afegim una mica de farigola tallada molt petita, una punteta d'olivada negra i una miqueta d'oli d'avellana. Ho barregem tot bé.

8. Estenem la picada que hem fet amb un pinzellet per tota la superfície de la massa.

9. Ara pleguem la massa pels dos laterals cap al mig, longitudinalment, fins que ens quedi una mena de barra de pa, però amb una franja a la meitat. Anem unint les dues puntes pel mig.

10. Anem enrotllant la massa, i li donem la forma d'un tortell, i deixem la part per on l'hem unit cap a dins. N'ajuntem les puntes.

11. Just abans de coure'l, hi fem uns talls que l'afavoreixin amb un ganivet, semblants als que trobem en un tortell. Repugem una mica els trossos perquè quedin més macos. Deixem reposar aquesta massa una mica perquè acabi d'afiançar la seva forma abans d'anar al forn.

12. Preparem una safata amb una superfície sil- pad al damunt. Hi posem la massa amb cura que no es trenqui i cap al forn, a una temperatura de 90ºC, durant 30-35 minuts.

13. En fem ara el farciment: tallem el pebrot escalivat en tires, el tomàquet i la ceba tendra en làmines, i les fulles d'enciam. Fem el verat a la planxa.

14. Ara només ens falta tallar-lo per la meitat i farcir-lo. Per acabar, amanim el farciment que hem preparat amb un rajolinet d'oli d'avellanes. Esperem que us agradi!