Feijoada (Fesolada) - Brasil

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: María Lacerda i Leia de Jesús, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1/2 kg de fesols negres (feijão preto)
  • 2 peus de porc
  • costella de porc
  • orella de porc
  • cua de porc
  • aigua
  • alls
  • sal
  • oli d'oliva
  • Acompanyament:
  • 1/2 kg d'arròs
  • 5 salsitxes de porc
  • 1/4 kg de farina de mandioca
  • 3 ous
  • bledes

PREPARACIÓ

Deixeu els fesols en remull la nit anterior.
Renteu els fesols i feu-los coure amb força aigua durant uns minuts en una olla de pressió.
Prepareu una bona picada d'alls i sal i reserveu-la (a aquesta picada hi podeu afegir altres condiments: salsa Worcester, etc.)
Esbandiu la carn a raig d'aixeta i unteu-la amb la picada per adobar-la.
En una paella de mida grossa, poseu-hi un bon raig d'oli d'oliva i fregiu-hi l'orella i els peus de porc (prèviament tallats en 4 trossos) fins que estiguin daurats.
Després, afegiu a la paella la resta de la carn. Deixeu que es dauri una mica (amb la paella tapada) i aboqueu-la a l'olla dels fesols.
Remeneu l'olla per barrejar la carn i els fesols, tapeu-la i deixeu que cogui uns 10 minuts. Mentrestant, prepareu els acompanyaments: talleu les salsitxes a trossets i fregiu-les en una paella amb oli d'oliva.
Després, afegiu a la paella els ous i la farina de mandioca. Remeneu-ho tot perquè quedi ben barrejat (d'aquesta barreja se'n diu farofa).
En una olla no gaire grossa poseu-hi un raig d'oli d'oliva i sofregiu-hi una mica l'arròs.
Després, aboqueu-hi l'aigua per coure'l (tingueu la previsió de tenir l'aigua ja calenta abans d'abocar-la a l'arròs).
Piqueu les bledes ben petites i salteu-les en una paella amb una mica d'oli i un parell d'alls matxucats perquè els donin gust.
Serviu els quatre plats per separat (els fesols, les salsitxes, l'arròs i les bledes) però porteu-los a taula tots alhora. D'aquesta manera cadascú se'n serveix la quantitat que vol.