Estofat de bou amb garnatxa negra

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: David Colom
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: L'hostalet, Hostalets d’en Bas

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • 1 kg crostó de bou
  • 2 cebes
  • 3 pastanagues
  • 1 porro
  • Herbes aromàtiques (romaní, llorer, farigola...)
  • 0,75 l de vi de garnatxa negra
  • Oli d'oliva
  • 75 g de farina
  • 1 l de brou de carn
  • Sal
  • Pebre negre
  • Pel servei:
  • 1 escarola
  • Verdures encurtides
  • Per encurtir:
  • 100 g vinagre de vi blanc
  • 100 g vi blanc
  • 8 culleradetes de sucre
  • 2 culleradetes de sal
  • Oli d'oliva
  • Herbes aromàtiques
  • 2 pastanagues
  • 2 cebes
  • 2 apis
  • 1 coliflor

PREPARACIÓ

Per començar, talleu la carn de bou a daus, peleu i talleu la ceba i el porro en juliana i la pastanaga a rodanxes, poseu-ho tot en una cassola, juntament amb les herbes aromàtiques, cobriu-ho de vi i deixeu-ho macerar unes 12 hores a la nevera. L'endemà, separeu la carn, les verdures i el vi i reserveu-ho tot.

A continuació, poseu una cassola al foc amb una mica d'oli i enrossiu els daus de carn.

Mentrestant, escalfeu el brou en un cassó.

Quan els daus de carn estiguin rossos, afegiu-hi la farina, remeneu-ho bé, poseu-hi les verdures de la maceració i les herbes aromàtiques i remeneu-ho. Quan veieu que les verdures ja estan cuites, aboqueu-hi el vi, deixeu-ho coure uns segons, cobriu-ho tot amb el brou calent i deixeu-ho coure durant una hora i mitja fins que la carn sigui tendra. Després, rectifiqueu-ho de sal i pebre.

Per fer les verdures encurtides, poseu en un cassó el vinagre, el vi blanc, el sucre, una mica d'oli, la sal i les herbes aromàtiques i feu-ho bullir. Quan torni a arrencar el bull, poseu-hi les verdures, totes tallades a daus regulars i petits, i deixeu-les coures. Quan ja estiguin cuites, retireu el cassó del foc, aboqueu les verdures i el líquid de la cocció en un pot de vidre, tapeu el pot i deixeu-ho macerar (es pot prendre el mateix dia, un cop fred, o es pot guardar com una conserva).

I ja per acabar, serviu els daus de carn amb algunes rodanxes de pastanaga que us hagin quedat, cobriu-ho amb la salsa de la carn i acompanyeu-ho amb les verdures encurtides fredes i l'escarola.