Espatlla de xai al forn
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La carn de xai és rica en vitamines del grup B, en especial de B12, també té proteïnes de bona assimilació i un alt contingut en greix. Per això se n'ha de menjar de tant en tant.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
1 espatlla de xai
14-18 patates petites
10 nous
6 tomàquets de penjar
4 kg de sal grossa
2 l d'aigua mineral
una llimona
una cabeça d'alls
llorer
un canonet de canyella
romaní
vi ranci
llard
pebre negre
brins de safrà
cibulet
oli OVE
PREPARACIÓ
- Fem un bany de sal al xai i el posem una hora a la nevera.
- Netegem les patates i els tomàquets.
- Preparem una safata de forn amb reixa. Untem l'espatlla amb llard i pebre, la posem a la reixa i la reixa amb l'espatlla damunt la safata. Espremem la llimona, hi tirem el vi ranci per sobre, la canyella, el romaní, el llorer i l'aigua mineral, de manera que tot caigui a la safata. Així aromatitzem sense humidificar gaire el producte. Ho posem al forn, a la part baixa, durant dues hores a 150º, i tombem l'espatlla cada 30 minuts.
- Posem els brins de safrà al foc en una paella.
- Fem una picada al morter amb el safrà, les nous, un raig de vi ranci i pebre negre.
- Farem l'última tombada de l'espatlla ja fora del forn i hi posarem les patates, els tomàquets tallats per la meitat, mitja cabeça d'alls, també tallada per la meitat i la picada. Ho remenem tot ben remenat, ho tirem a sobre de l'espatlla de xai i ho tornem a posar a la reixa a sobre de la safata i un altre cop la posem al forn
- Passats els últims 30 minuts, apujarem el forn a 220º i l'hi deixarem 10 minuts més.
- Ho servim amb el cibulet per sobre.