Empanadas cordobesas (Crestes cordoveses) - Córdoba, Argentina

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Lali Pagni, Martorell

INGREDIENTS

  • 1 kg de farina
  • 2 cullerades de maizena
  • aigua
  • sal
  • 1 terrina de llard de porc
  • Per al farciment:
  • 1/2 kg de carn picada de vedella
  • 3 cullerades de llard
  • 3 alls tendres
  • 2 patates
  • 1 ceba
  • 1 cullerada de comí mòlt
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 1 grapadet de panses
  • 2 ous durs
  • olives farcides

PREPARACIÓ

Prepareu la massa barrejant la farina i la maizena amb una mica d'aigua i sal. Aneu-hi afegint miques d'aigua a mesura que pasteu. Treballeu la massa fins que la seva consistència sigui força compacta i no se us enganxi als dits. Deixeu-la reposar una estona, tapada i en un lloc temperat.
Després partiu la massa en quatre parts per poder-la treballar millor. Escampeu una mica de farina per sobre del marbre i esteneu cada part de massa amb un corró fins deixar-la ben prima. Talleu-ne cercles fent servir de motlle un platet de postres o una tassa gran. Aneu apilant els cercles de pasta escampant-hi una mica de maizena per sobre: així no s'engaxaran entre ells.
Per preparar el farciment, desfeu el llard en una paella i sofregiu-hi la carn picada.
Peleu i trinxeu menuda la ceba i els alls tendres. Afegiu-ho a la paella quan la carn s'hagi enrossit una mica. Condimenteu-ho amb el comí mòlt. Remeneu-ho i deixeu que faci xup-xup una estona. Després afegiu-hi el pebre vermell dolç.
Peleu les patates i talleu-les a daus petits. Incorporeu-les a la paella juntament amb les panses. Quan veieu que les patates ja són cuites, retireu la paella del foc.
Trossegeu els ous durs i partiu les olives per la meitat.
Esteneu els cercles de massa sobre el marbre i aneu-hi repartint un parell de cullerades del farciment, uns trossets d'ou dur i una mica d'olives partides a cadascun. Tanqueu-los com si féssiu crestes, fent uns doblecs que quedin a dalt.
Desfeu el llard de porc en una cassola de vores altes. Quan sigui calent, aneu-hi fregint les crestes per tandes, fins que siguin ben daurades. Deixeu-les sobre un paper absorbent perquè deixin anar el greix sobrer.