Dovga (Sopa de iogurt) - Abseron, Azerbaidjan

imatge
  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Lala Muradova, Tarragona

INGREDIENTS

  • Per a 4-6 persones:
  • 3 cullerades d'arros basmati
  • 1 bossa d'espinacs frescos
  • 1 kg de iogurt tipus grec
  • menta
  • julivert
  • coriandre
  • 1 ou
  • 1 cullerada de farina
  • un grapat de cigrons
  • pebre negre
  • sal

PREPARACIÓ

Poseu al foc una cassola amb aigua abundant. Quan sigui ben calenta (no cal que arribi a bullir) afegiu-hi l'arròs. Sacsegeu lleugerament la cassola i deixeu que cogui a foc fluix durant 6 minuts, sense remenar-lo, perquè no quedi pastós. De tant en tant, sacsegeu la cassola. Un cop l'arròs sigui cuit, coleu-lo, esbandiu-lo perquè perdi temperatura i reserveu-lo.
Talleu ben menudes les fulles d'espinacs. Feu el mateix amb les herbes aromàtiques (unes quantes fulles de menta, de julivert i de coriandre, totes depenent del vostre gust).
Poseu els iogurts en una cassola de vores altes i remeneu-los. Afegiu-hi l'ou i la farina i remeneu-ho enèrgicament amb una cullera de fusta perquè quedi tot ben barrejat. Després, aneu-hi afegint rajolins d'aigua de mica en mica, mentre seguiu remenant, sempre amb el foc al mínim. Tot plegat ha de tenir una consistència líquida però densa, un pèl cremosa.
Per últim, incorporeu-hi l'arròs que teniu reservat. Remeneu-ho constantment, afegint-hi miques d'aigua de tant en tant, fins que arrenqui el bull. És important no parar de remenar perquè el iogurt no se "separi" i l'aigua que porta quedi destriada de la part cremosa.
Passats uns 15-20 minuts, més o menys, aboqueu a la cassola les verdures que teniu reservades i continueu remenant, afegint-hi rajolins d'aigua per anar aclarint la textura de la sopa.
Esbandiu un bon grapat de cigrons cuits i incorporeu-los a la cassola. No pareu de remenar.
Saleu-ho generosament. Tasteu-ho i, si convé, rectifiqueu-ho de sal. Aromatitzeu-ho amb una mica de pebre negre mòlt i ja ho teniu a punt.
Aquesta sopa es pot prendre calenta o freda, com més us agradi.