Cúsu-cúsu (Pa de pessic de Sao Tomé) - Sao Tomé, Sao Tomé i Príncipe

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Osvaldo Vera Cruz Cunha, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 coco
  • 1 bossa de flocs de blat de moro
  • 1 canó de canyella
  • llet
  • sucre
  • farina
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Partiu el coco per la meitat i ratlleu-lo. Amb un ganivet de punta ben esmolada, retireu les restes de coco de les closques, que han de quedar ben netes. Passeu-les per aigua. Reserveu una de les meitats de closca, la que té els "ulls" per coure-hi aquesta mena de pa de pessic a dins. Foradeu aquests "ulls" amb un punxó.
Feu una pasta amb un parell de cullerades curulles de farina i una mica d'aigua. Pasteu-ho amb els dits per poder controlar millor la consistència de la pasta. Ha de quedar molt espessa, ja que servirà per enganxar la closca al pot.
Per preparar la cocció del cúsu-cúsu, busqueu un pot que el seu diàmetre sigui una mica més petit que el de la closca de coco. Poseu-hi aigua a dins junt amb una cullerada del coco ratllat i el canó de canyella. Això farà que el vapor que es produeixi estigui aromatitzat i el gust del cúsu-cúsu sigui més intens.
Col·loqueu la closca, amb els forats a la part de sota, sobre el pot i enganxeu-la amb la pasta de farina que heu preparat. És qüestió de segellar ben bé la closca amb el pot per tal que no s'escapi el vapor en coure.
Aboqueu els flocs de blat de moro en un bol (els podeu trobar a qualsevol botiga d'alimentació llatinoamericana) i barregeu-los amb sucre (al vostre punt de dolçor) i un rajolí de llet. Heu de treballar aquesta barreja amb els dits per notar que queda humida, no pastosa o enganxosa. Si us heu passat de mida amb la llet, afegiu-hi uns quants flocs més per "assecar" la barreja.
Afegiu-hi un polsim de sal i, després, el coco ratllat. Com que el gust del coco és força dominant, poseu-n'hi la mesura que trobeu convenient.
Poseu el pot amb la closca al foc i tapeu la closca amb un platet. Això farà que, amb l'escalfor, la pasta de farina s'assequi i quedi ben enganxada a la closca. Ompliu-la amb la barreja de flocs i coco ratllat. Aixafeu la barreja perquè quedi compacta dins la closca i unteu-ne la superfície amb una mica de mantega.
Poseu-hi a sobre uns quants papers de cuina doblegats, el platet a sobre i un pes al damunt (per exemple, una patata). Tot plegat farà que el vapor no s'escapi. Si veieu que en algun punt entre el pot i la closca s'escapa vapor, tapeu-ho amb més pasta de farina i aigua.
La cocció del cúsu-cúsu és força ràpida i en pocs minuts està llest. Sabreu que ja és cuit destapant la closca i aixafant-ne la superfície amb una cullera o amb la part plana d'un ganivet. Si no s'hi fa cap forat, i noteu que és com una goma, vol dir que ja està al punt.
Amb l'ajuda d'una cullera, retireu-ho de dins de la closca i poseu-ho en un plat. Us quedarà com una mena de flam.
Repetiu el mateix procés fins que se us acabi la barreja.
Us el podeu menjar així o untant-lo amb mantega per sobre, just quan el tragueu de la closca: es desfarà, penetrarà a dins i li donarà un gust diferent. També el podeu xopar amb cafè, te o xocolata desfeta per sobre.

Anar al contingut