Cupcakes integrals de xocolata amb merenga
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Sònia Castan (Nutricionista de Sitges)
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Cuines de casa
INGREDIENTS
- Per a 6 "cupcakes":
- Per a la base:
- 110 g de farina d'espelta integral
- 1 culleradeta de llevat
- 120 ml de llet
- 100 g de xarop d'atzavara
- 80 g d'oli de gira-sol
- 4 c/c de cacau amarg en pols
- 1 grapat de nous
- 1 polsim de sal
- Per a la merenga:
- 110 g de clara d'ou
- 160 g xarop d'atzavara
- 1 c/c d'extracte de vainilla
PREPARACIÓ
Per començar, preescalfeu el forn a 170 graus, trossegeu les nous, reserveu-les, i en un bol tamiseu la farina d'espelta integral i el llevat i reserveu-ho també.
Per fer la base, en un altre bol, amb l'ajuda d'unes varetes elèctriques, barregeu l'oli amb el xarop d'atzavara. Quan estigui ben barrejat, poseu-hi la llet i aneu-hi afegint a poc a poc, a cullerades, la farina d'espelta integral i el llevat perquè es vagi espessint lentament, sense deixar de batre. Després, poseu-hi les nous, el cacau i el polsim de sal, barregeu-ho bé amb una espàtula, ompliu 3/4 parts del motlle amb la barreja, poseu-los sobre una safata de forn i deixeu-los coure al forn durant 25 minuts a 170 graus.
Mentrestant, per fer la merenga, en un cassó al foc, escalfeu el xarop d'atzavara. Quan gairebé arribi a bullir, afegiu-hi la cullerada d'extracte de vainilla, remeneu-ho i reserveu-ho en calent, sense treure-ho del cassó.
A continuació, poseu les clares en un bol i munteu-les a punt de neu amb una batedora, a màxima velocitat. Seguidament, i sense deixar de batre, aneu-hi afegint lentament, com si fos un fil, el xarop d'atzavara escalfat, sense que toqui les varetes de la batedora. Barregeu-ho durant 10 minuts, aproximadament.
Tot seguit, traieu la safata de cupcakes del forn i deixeu-les refredar a temperatura ambient. Quan ja estiguin fredes, introduïu la merenga dins d'una mànega pastissera i decoreu els cims de les cupcakes amb la merenga, fent-hi moviments circulars.
Finalment, torneu-les a collocar a la safata al forn i enforneu-les durant un parell de minuts a 180 graus, engegant només el grill, perquè les merengues es torrin una mica i agafin color.
I ja per acabar, presenteu les cupcakes dins els seus motlles de paper.
Per fer la base, en un altre bol, amb l'ajuda d'unes varetes elèctriques, barregeu l'oli amb el xarop d'atzavara. Quan estigui ben barrejat, poseu-hi la llet i aneu-hi afegint a poc a poc, a cullerades, la farina d'espelta integral i el llevat perquè es vagi espessint lentament, sense deixar de batre. Després, poseu-hi les nous, el cacau i el polsim de sal, barregeu-ho bé amb una espàtula, ompliu 3/4 parts del motlle amb la barreja, poseu-los sobre una safata de forn i deixeu-los coure al forn durant 25 minuts a 170 graus.
Mentrestant, per fer la merenga, en un cassó al foc, escalfeu el xarop d'atzavara. Quan gairebé arribi a bullir, afegiu-hi la cullerada d'extracte de vainilla, remeneu-ho i reserveu-ho en calent, sense treure-ho del cassó.
A continuació, poseu les clares en un bol i munteu-les a punt de neu amb una batedora, a màxima velocitat. Seguidament, i sense deixar de batre, aneu-hi afegint lentament, com si fos un fil, el xarop d'atzavara escalfat, sense que toqui les varetes de la batedora. Barregeu-ho durant 10 minuts, aproximadament.
Tot seguit, traieu la safata de cupcakes del forn i deixeu-les refredar a temperatura ambient. Quan ja estiguin fredes, introduïu la merenga dins d'una mànega pastissera i decoreu els cims de les cupcakes amb la merenga, fent-hi moviments circulars.
Finalment, torneu-les a collocar a la safata al forn i enforneu-les durant un parell de minuts a 180 graus, engegant només el grill, perquè les merengues es torrin una mica i agafin color.
I ja per acabar, presenteu les cupcakes dins els seus motlles de paper.