“Cupcakes” integrals de xocolata amb merenga

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Sònia Castan (Nutricionista de Sitges)
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Cuines de casa

INGREDIENTS

  • Per a 6 "cupcakes":
  • Per a la base:
  • 110 g de farina d'espelta integral
  • 1 culleradeta de llevat
  • 120 ml de llet
  • 100 g de xarop d'atzavara
  • 80 g d'oli de gira-sol
  • 4 c/c de cacau amarg en pols
  • 1 grapat de nous
  • 1 polsim de sal
  • Per a la merenga:
  • 110 g de clara d'ou
  • 160 g xarop d'atzavara
  • 1 c/c d'extracte de vainilla

PREPARACIÓ

Per començar, preescalfeu el forn a 170 graus, trossegeu les nous, reserveu-les, i en un bol tamiseu la farina d'espelta integral i el llevat i reserveu-ho també.

Per fer la base, en un altre bol, amb l'ajuda d'unes varetes elèctriques, barregeu l'oli amb el xarop d'atzavara. Quan estigui ben barrejat, poseu-hi la llet i aneu-hi afegint a poc a poc, a cullerades, la farina d'espelta integral i el llevat perquè es vagi espessint lentament, sense deixar de batre. Després, poseu-hi les nous, el cacau i el polsim de sal, barregeu-ho bé amb una espàtula, ompliu 3/4 parts del motlle amb la barreja, poseu-los sobre una safata de forn i deixeu-los coure al forn durant 25 minuts a 170 graus.

Mentrestant, per fer la merenga, en un cassó al foc, escalfeu el xarop d'atzavara. Quan gairebé arribi a bullir, afegiu-hi la cullerada d'extracte de vainilla, remeneu-ho i reserveu-ho en calent, sense treure-ho del cassó.

A continuació, poseu les clares en un bol i munteu-les a punt de neu amb una batedora, a màxima velocitat. Seguidament, i sense deixar de batre, aneu-hi afegint lentament, com si fos un fil, el xarop d'atzavara escalfat, sense que toqui les varetes de la batedora. Barregeu-ho durant 10 minuts, aproximadament.

Tot seguit, traieu la safata de “cupcakes” del forn i deixeu-les refredar a temperatura ambient. Quan ja estiguin fredes, introduïu la merenga dins d'una mànega pastissera i decoreu els cims de les “cupcakes” amb la merenga, fent-hi moviments circulars.

Finalment, torneu-les a col•locar a la safata al forn i enforneu-les durant un parell de minuts a 180 graus, engegant només el grill, perquè les merengues es torrin una mica i agafin color.

I ja per acabar, presenteu les “cupcakes” dins els seus motlles de paper.

Anar al contingut