Cozonac (Pastís tradicional romanès) - Romania

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Elisabeta Bogdam, Matadepera

INGREDIENTS

  • 1 kg de farina
  • 50 g de llevat de cervesa
  • 200 g de sucre
  • 1/2 got d'oli de gira-sol
  • 1/2 l de llet
  • 6 ous
  • nous i panses
  • vainilla
  • ratlladura de llimona

PREPARACIÓ

Desfeu el llevat de cervesa en la llet tèbia prèviament aromatitzada amb vainilla i llimona i una mica de sucre. Després afegiu-hi la resta del sucre. En un bol de mida grossa, barregeu-hi una part de farina i una part del llevat desfet en la llet i una mica dels ous batuts. Remeneu-ho perquè quedin tots els ingredients ben amalgamats i repetiu l'operació una altra vegada amb tots els ingredients. És qüestió d'anar-hi afegint farina fins que la massa no n'admeti més. Heu d'anar-hi abocant petites quantitats d'oli de gira-sol mentre seguiu remenant. La massa ha d'anar absorbint l'oli de mica en mica. Afegiu-hi les panses i les nous trossejades. Continueu remenant, com a mínim durant mitja hora, fins que aconseguiu una pasta homogènia i elàstica, i deixeu-la reposar, tapada amb un drap en un lloc temperat, com més estona millor. Aboqueu la massa en un motllo del tipus plum-cake i enforneu-ho durant uns 45 minuts.