Chutney de codony i peres

  • Programa: Cuina x solters
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • gingebre fresc
  • 3 peres fortes i lleugerament àcides
  • 1 rajola de 200 g de confitura de codony
  • 1 copa de vi ranci
  • 1/2 l d'infusió de camamilla
  • suc de 1/2 llimona
  • 100 g de formatge Idiazábal fumat
  • nous pelades

PREPARACIÓ

1. En una cassola d'acer inoxidable, reduïu a foc suau el vi ranci fins que no faci olor d'alcohol, aproximadament dues terceres parts del seu volum.
2. Afegiu-hi el codony, tallat a dauets, i una mica de la infusió de camamilla. Desfeu el codony.
3. Peleu i netegeu de llavors les peres, i talleu-les a daus regulars de la mida d'un gra d'all.
4. Afegiu-les a la cassola, i barregeu-ho tot molt bé. Cobriu-ho amb camamilla, afegiu-hi el gingebre ratllat i tapeu la cassola. Quan arrenqui el bull, fiqueu-ho al forn una hora a 80º.
5. Quan ho traieu del forn, el chutney ha de tenir una consistència de confitura, i la pera ha de ser molt i molt tendra, però sense desfer-se. Deixeu-ho refredar. Si ho conserveu en pots de vidre i ho poseu 25 minuts aproximadament al bany maria, aquesta conserva millora molt amb el temps.
6. Un cop fred, presenteu-ho en un bol per acompanyar formatge i fruits secs, que són un clàssic maridatge basc del codonyat.