En una cassola d'acer inoxidable, reduïu a foc suau el vi ranci fins que no faci olor d'alcohol, aproximadament dues terceres parts del seu volum.
Afegiu-hi el codony, tallat a dauets, i una mica de la infusió de camamilla. Desfeu el codony.
Peleu i netegeu de llavors les peres, i talleu-les a daus regulars de la mida d'un gra d'all.
Afegiu-les a la cassola, i barregeu-ho tot molt bé. Cobriu-ho amb camamilla, afegiu-hi el gingebre ratllat i tapeu la cassola. Quan arrenqui el bull, fiqueu-ho al forn una hora a 80º.
Quan ho traieu del forn, el chutney ha de tenir una consistència de confitura, i la pera ha de ser molt i molt tendra, però sense desfer-se. Deixeu-ho refredar. Si ho conserveu en pots de vidre i ho poseu 25 minuts aproximadament al bany maria, aquesta conserva millora molt amb el temps.
Un cop fred, presenteu-ho en un bol per acompanyar formatge i fruits secs, que són un clàssic maridatge basc del codonyat.