Choucroute (Col fermentada) - França

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Jean Louis Durand (restaurant Chez Bernard) Vilanova i la Geltrú

INGREDIENTS

  • 1 col blanca
  • 2 cebes
  • 4 alls
  • bacon
  • cansalada viada
  • farigola
  • vi blanc
  • oli de gira-sol
  • pebre negre en gra
  • ginebró
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Talleu a tires ben fines la col, renteu-la i reserveu-la.
En una cassola amb un raig d'oli de gira-sol, sofregiu-hi les cebes picades.
Quan comencin a ser daurades, afegiu-hi els alls (també picats petits) i remeneu-ho sense deixar que l'all es cremi.
Després, incorporeu a la cassola el bacon i la cansalada viada perquè deixin anar tot el greix. Si ho preferiu, podeu substituir la cansalada viada per llard de porc.
Passats uns cinc minuts, afegiu-hi la farigola, la col, 1 litre de vi blanc i 1/2 litre d'aigua. Remeneu-ho perquè les tires de col quedin ben impregnades dels líquids i condimenteu-ho amb uns quants grans de pebre negre i de ginebró. Saleu-ho una mica.
Tapeu la cassola i deixeu que tot plegat cogui, durant un parell d'hores com a mínim, a foc fluix i aneu-ho remenant de tant en tant.
Un cop la xucrut sigui cuita, la podeu servir amb un acompanyament de patates bullides, salsitxes, pernil dolç...