Cervesa casolana amb marialluïsa (tipus trapenca) (Cervesa casolana) - Mataró, Catalunya

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Abadia del Pedal, Mataró

INGREDIENTS

  • 22 l d'aigua
  • 7 kg de malta "Palida"
  • 180 g de malta "Crystal"
  • 60 g de malta "Chocolate"
  • 45 g de llúpol "Challenger"
  • 15-45 g de marialluïsa (per aromatitzar)
  • 1 sobre de llevat "Safale S 04"
  •  
  • Estris:
  • olla gran i cullerot
  • nevera de càmping amb aixeta
  • cassó o gerra per a recircular
  • termòmetre
  • densímetre
  • proveta per al densímetre
  • tanc de fermentació amb airlock
  • refredador
  • molinet per molturar (opcional; podeu comprar la malta ja molturada)
  • líquid desinfectant pels estris i el tanc

PREPARACIÓ

La recepta completa (per una qüestió d'espai) la trobareu al blog del programa:
http://blogs.tv3.cat/karakia.php?itemid=50444

Aquest és l'esquema dels passos a seguir:
  • El dia abans, hidrateu el llevat. Millor amb most de cervesa d'anteriors elaboracions que amb aigua.
  • Moltureu lleugerament els 3 tipus de malta.
  • Poseu l'aigua al foc i, quan arribi als 78º, barregeu-ne una part (uns 3 litres per quilo de gra) amb la malta per fer un llit de gra al fons de la nevera.
  • Deixeu que la temperatura baixi a uns 65º, tanqueu la nevera i deixeu que reposi durant 90 minuts.
  • Destapeu la nevera per fer "recircular" el líquid. És molt important que no remeneu la malta. Heu d'obrir laixeta de la nevera i recollir-ne part de l'aigua, procurant que la malta no quedi al descobert.
  • Torneu a abocar aquesta aigua dins la nevera, ben a poc a poc perquè no es desfaci el llit de gra. Poseu una olla sota l'aixeta de la nevera per recollir-ne el most.
  • Escalfeu la resta d'aigua fins que arribi als 78º i afegiu-la a la nevera al mateix ritme que en va sortint per l'aixeta. Tot ben a poc a poc. Quan la densitat estigui sobre els 1010 g/cm3 deixeu d'abocar-hi aigua i tanqueu l'aixeta.
  • Poseu l'olla al foc per coure el most. Ha de coure 90 minuts.
  • Quan porti 45 minuts, afegiu-hi 35 g de llúpol.
  • Just 10 minuts abans d'acabar de coure, afegiu-hi els 10 g de llúpol que queda i la marialluïsa.
  • Ompliu l'aigüera amb aigua freda i gel. Poseu-hi l'olla perquè el most es refredi el més ràpid possible. Ha d'estar per sota dels 25º
  • Desinfecteu el tanc de fermentació i coleu-hi el most.
  • Afegiu-hi el llevat. Remeneu-ho perquè s'oxigeni i tapeu el tanc.
  • Deixeu que la cervesa fermenti durant un parell de setmanes.
  • Desinfecteu les ampolles i ja podreu embotellar la vostra cervesa casolana.