Cervesa casolana amb marialluïsa (tipus trapenca) (Cervesa casolana) - Mataró, Catalunya
- Programa: Karakia
- Cuina: Abadia del Pedal, Mataró
INGREDIENTS
- 22 l d'aigua
- 7 kg de malta "Palida"
- 180 g de malta "Crystal"
- 60 g de malta "Chocolate"
- 45 g de llúpol "Challenger"
- 15-45 g de marialluïsa (per aromatitzar)
- 1 sobre de llevat "Safale S 04"
- Estris:
- olla gran i cullerot
- nevera de càmping amb aixeta
- cassó o gerra per a recircular
- termòmetre
- densímetre
- proveta per al densímetre
- tanc de fermentació amb airlock
- refredador
- molinet per molturar (opcional; podeu comprar la malta ja molturada)
- líquid desinfectant pels estris i el tanc
PREPARACIÓ
La recepta completa (per una qüestió d'espai) la trobareu al blog del programa:
http://blogs.tv3.cat/karakia.php?itemid=50444
Aquest és l'esquema dels passos a seguir:
http://blogs.tv3.cat/karakia.php?itemid=50444
Aquest és l'esquema dels passos a seguir:
- El dia abans, hidrateu el llevat. Millor amb most de cervesa d'anteriors elaboracions que amb aigua.
- Moltureu lleugerament els 3 tipus de malta.
- Poseu l'aigua al foc i, quan arribi als 78º, barregeu-ne una part (uns 3 litres per quilo de gra) amb la malta per fer un llit de gra al fons de la nevera.
- Deixeu que la temperatura baixi a uns 65º, tanqueu la nevera i deixeu que reposi durant 90 minuts.
- Destapeu la nevera per fer "recircular" el líquid. És molt important que no remeneu la malta. Heu d'obrir laixeta de la nevera i recollir-ne part de l'aigua, procurant que la malta no quedi al descobert.
- Torneu a abocar aquesta aigua dins la nevera, ben a poc a poc perquè no es desfaci el llit de gra. Poseu una olla sota l'aixeta de la nevera per recollir-ne el most.
- Escalfeu la resta d'aigua fins que arribi als 78º i afegiu-la a la nevera al mateix ritme que en va sortint per l'aixeta. Tot ben a poc a poc. Quan la densitat estigui sobre els 1010 g/cm3 deixeu d'abocar-hi aigua i tanqueu l'aixeta.
- Poseu l'olla al foc per coure el most. Ha de coure 90 minuts.
- Quan porti 45 minuts, afegiu-hi 35 g de llúpol.
- Just 10 minuts abans d'acabar de coure, afegiu-hi els 10 g de llúpol que queda i la marialluïsa.
- Ompliu l'aigüera amb aigua freda i gel. Poseu-hi l'olla perquè el most es refredi el més ràpid possible. Ha d'estar per sota dels 25º
- Desinfecteu el tanc de fermentació i coleu-hi el most.
- Afegiu-hi el llevat. Remeneu-ho perquè s'oxigeni i tapeu el tanc.
- Deixeu que la cervesa fermenti durant un parell de setmanes.
- Desinfecteu les ampolles i ja podreu embotellar la vostra cervesa casolana.