Cedar plank salmon (Salmó a la fusta de cedre) - Canadà

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Patricia Newell, Sant Fruitós de Bages

INGREDIENTS

  • 2 lloms de salmó d'uns 20-25 cm cadascun
  • 1 ampolla de vi negre
  • salsa de soja
  • herbes de Provença
  • Estris:
  • 2 fustes de cedre, d'uns 18 x 30 x 2 cm

PREPARACIÓ

El dia abans, deixeu les fustes de cedre en remull amb el vi negre, que les ha de cobrir. Gireu les fustes de tant en tant; és qüestió que s'impregnin de les aromes del vi.
Demaneu a la peixateria que us obrin els lloms de salmó de dalt a baix i en treguin l'espina. Unteu el salmó per tots dos costats amb la salsa de soja, que li donarà el punt de sal necessari. Espolseu-hi, també a banda i banda, les herbes de Provença.
Traieu les fustes del vi i, sense eixugar-les (el grau d'humitat de la fusta és un factor molt important), poseu-les damunt la graella de la barbacoa, que ha de tenir un foc fluix (és preferible que utilitzeu una barbacoa de gas, ja que permet controlar l'escalfor).
Col·loqueu els lloms de salmó damunt de les fustes i deixeu-los coure.
Si feu servir una barbacoa de gas, com que tenen tapa, no us caldrà girar el salmó. Si no, podeu utilitzar un parell de fustes més (també xopades de vi) per girar els lloms; poseu a sobre de cada llom de salmó una altra fusta i gireu-les, aquestes us quedaran a sota i podreu acabar de coure el peix.
Podeu acompanyar aquests lloms de salmó amb unes broquetes de verdures, fetes també a la barbacoa o a la planxa. La Patricia en va fer de pebrot verd, pebrot vermell i xampinyons (va deixar marinar les verdures unes quantes hores amb oli, vinagre balsàmic i herbes de Provença abans de coure-les).