Carquinyoli i gelat d'avellana amb crema cremada

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Gerson Ribal
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: La grava, El Morell (Tarragona)
  • Informació nutricional
    -Obre

    Les avellanes, fruit sec típic de la tardor, són riques en vitamina E i greixos poliinsaturats, nutrients que ens cuiden el corAmb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • 400 g gelat d'avellana
  • Per als carquinyolis:
  • 100 g d'avellanes en gra crues
  • 100 g de sucre
  • 100 g de farina
  • 8 g de llevat
  • 1 ou i un rovell
  • 1 c/s ratlladura de llimona i sal
  • Per a la crema:
  • 500 g llet sencera
  • 80 g de sucre
  • 6 rovells d'ou
  • 25 g de farina de moresc
  • 1 canó de canyella
  • 1 pell de llimona

PREPARACIÓ

Per fer els carquinyolis, preescalfeu el forn a 175 graus.

Mentrestant, poseu el sucre en un perol i aneu afegint-hi, un per un, l'ou i el rovell, la farina, les avellanes, el llevat, la ratlladura de llimona i la sal. Seguidament, barregeu-ho tot a mà i deixeu-ho reposar durant 1 hora. Després, d'aquesta massa feu-ne unes barres, de mida molt semblant a les barres de pa, pinteu-les amb ou, ensucreu-les per la part de sobre i poseu-les a coure al forn a 175 graus durant uns 40 minuts.

Quan estiguin cuites, retireu-les del forn i, quan s'hagin refredat una mica, talleu-les amb un ganivet de serra a llesques no gaires fines. Finalment, torneu a posar els carquinyolis al forn uns 4 minuts, gireu-los, deixeu-los coure 4 minuts més, traieu-los del forn i deixeu-los refredar.

Per fer la crema, poseu en un cassó la llet, la canyella, la pell de llimona i el sucre i deixeu-ho infusionar uns 10 minuts.

Mentrestant, en un bol de vidre, barregeu la farina de moresc amb una mica de llet fins que es dilueixi. A continuació, afegiu-hi els ous, removeu-ho amb unes varetes manuals, incorporeu-ho tot al cassó de la llet amb canyella i barregeu-ho bé amb les varetes, mentre es va coent. Quan us quedi una crema homogènia, retireu-ho del foc i deixeu-ho refredar a temperatura ambient.

I ja per acabar, poseu gelat d'avellana en un got o copa, tireu-hi una mica de crema per sobre, amb l'ajuda d'un bufador, cremeu-la amb una mica de sucre, i decoreu el gelat amb un carquinyoli.
Anar al contingut