Canelons

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Canelons
  • (per a 40 canelons)
  • Per al rostit :
  • 8 cuixes de pollastre desossades
  • 1 pintada tallada a quarts
  • 2 cebes
  • 2 porros
  • 2 pastanagues
  • 2 carbassons
  • 4 tomàquets
  • 40 làmines de canelons
  • 400 g mi-cuit
  • Per a la beixamel
  • 1 l brou de gallina
  • 1 l llet sencera
  • 40 g farina
  • 2 cullerades farina de ceps
  • 50 g ceps dessecats
  • 80 g mantega

PREPARACIÓ

1. Posem una olla grossa al foc amb força aigua; li fem arrencar el bull, però un bull suau, no ha d'estar bombollejant obertament. Hi afegim una mica de sal i un rajolinet d'oli.

2. Coem la pasta dels canelons en aquesta olla. Deixem fer els fulls de pasta de 10 a 12 minuts, i els anem movent de tant en tant.

3. Fem una marca inicial al pollastre. Amb una miqueta d'oli començarem a enrossir la carn de ploma que tenim fins que estigui ben dauradeta per fora. Posem els talls per la part de la pell i per accelerar-ne el procés fem servir dues paelles. Hi fem una marca curta i a temperatura ben forta.

4. Tallem les verdures que tenim en trossets, intentant que siguin bastant uniformes. Tallem el carbassó sense pelar.

5. Agafem una safata per anar al forn que sigui grossa i hi posem a la base els diferents tipus de bresa. Afegim els talls de pollastre directament al damunt, posant en contacte la pell rostida amb les verdures. D'aquesta manera ara s'anirà fent la part de la carn. L'aigua que deixarà anar el pollastre i les verdures serà el líquid de cocció que impedirà que res no se'ns cremi.

6. Hi posem ara el tomàquet tallat a dauets. I fiquem la safata al forn, a 180ºC, al voltant d'una hora i mitja. Ho anirem mirant cada mitja hora.

7. Quan tinguem fetes les làmines dels canelons -no les acabem de coure del tot perquè les volem al dente- les anem estirant a sobre d'un drap i les tapem amb un altre drap. Les reservem.

8. Comencem, ara, a preparar la beixamel: fem bullir el brou de pollastre i la llet en la mateixa cassola, i en aquest líquid rehidratem els ceps, tallats a fines làmines.

9. Amb un batedor elèctric, en la mateixa cassola que tenim al foc, anem trencant els ceps a cops secs perquè es vagin integrant en la beixamel. Els trenquem, no els volem convertir en crema.

10. Comencem a triturar el farciment: agafem un tall de pollastre i unes verduretes. Tallem la carn del pollastre una mica més petita, vigilant que no ens hi vagin ossos. Afegim al vas de la trituradora un trosset de mi-cuit, la carn de pollastre i les verdures. El transmissor de sabors és el greix: el mi-cuit li donarà molt sabor. Ho triturem tot.

11. Escalfem un altre cop el cassó on tenim la llet barrejada amb el brou i els ceps. Ho portem al punt d'ebullició, sense que arrenqui el bull.

12. Posem una altra cassola al foc i hi fem desfer la mantega, que hem tallat a dauets. Hi posem també la farina fins que quedi ben rossa.

13. Afegim a la farina, ara, una petita part de la barreja que tenim de llet, brou de gallina i ceps, amb un cullerot. Ho anem treballant amb un batedor manual perquè ens lligui i no se'ns hi facin grumolls. Una mica més de llet, i tornem a repetir-ho, fins que hagi lligat una altra vegada del tot.

14. A última hora, quan tinguem la beixamel lligada, hi afegim una mica de farina de ceps amb un colador perquè no ens faci grumolls, i ho anem movent amb el batedor.

15. Posem el farciment que hem fet en una màniga pastissera i n'anem posant una mica en cadascuna de les làmines de pasta que tenim. Enrotllem els canelons i els anem atapeint. La junta sempre ha d'anar cap avall, perquè no es trenquin els canelons.

16. Preparem un recipient per fornejar-los. Hi posem una miqueta de mantega i una cullerada de beixamel, perquè no se'ns enganxin els canelons a la base.

17. Hi col·loquem ara els canelons i hi tornem a posar beixamel per sobre, fins que els cobreixi.

18. Finalment, hi afegim una punteta de mantega i el formatge ratllat, que ajudarà a gratinar. I cap al forn, fins que estiguin ben rossets. Que vagi molt de gust!