Canelons trufats

  • Programa: La Riera
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora

INGREDIENTS

  • Per a 20 canelons:
  • 20 plaques de canelons
  • 100 g de formatge ratllat
  • 10 ml d'oli
  • 30 g de mantega
  • Per fer el farcit:
  • 300 g de carn de porc
  • 2 pits de pollastre
  • 1 fetge de pollastre o 100 g de foie gras
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 1 tomàquet madur
  • 1 tòfona
  • 60 g de farina
  • 150 ml de llet

PREPARACIÓ

Feu bullir les plaques de caneló segons les indicacions del paquet, o poseu 4 litres d'aigua en una olla i, quan bulli, afegiu-hi 20 g de sal i un raig d'oli. A poc a poc, i d'una en una, aneu posant les plaques a l'aigua bullent i remeneu amb compte. Un cop cuites (mireu el temps al paquet, normalment són uns 12-15 minuts), coleu-les i poseu-les de seguida en un bol amb aigua freda perquè pari la cocció. Després poseu-les escorregudes l'una al costat de l'altra sobre un drap net i humit, ben planes.

Per fer el farcit, feu un sofregit amb la ceba tallada ben menuda. Un cop sigui ben cuita, afegiu-hi la
carn tallada a daus, juntament amb la pastanaga, pelada i tallada a rodanxes, i el tomàquet, net i tallat en quatre. Deixeu-ho rostir tot junt uns 30 minuts i després afegiu-hi el pit de pollastre bullit tallat a daus i el fetge fregit a part. Un cop tot ben cuit i fred, piqueu-ho. Si poseu foie gras l'heu de posar en aquest moment. Torneu-ho a posar a foc ben fluix, afegiu-hi la tòfona picada, els 60 g de farina espolsats per sobre i els 100 ml de llet, i salpebreu-ho. Remeneu-ho bé i feu-ho coure uns 5 minuts més. Deixeu-ho refredar. Ompliu els canelons amb aquest farcit.

Feu la beixamel: poseu la mantega al foc i, un cop estigui fosa, afegiu-hi la farina. Heu de vigilar que la mantega no s'escalfi massa ni es cremi, perquè canvia de gust i es torna amarga. Deixeu-ho coure uns 2 minuts, sense deixar de remenar per barrejar la farina amb la mantega. Després, i a poc a poc, aneu-hi afegint la llet. S'ha de fer molt a poc a poc, perquè la llet s'hi introdueixi bé i vagi agafant la consistència de beixamel. Un cop hi hàgiu posat tota la llet, i sense deixar de remenar (s'enganxa molt fàcilment), salpebreu-ho i afegiu-hi una mica de nou moscada. Deixeu-ho bullir suaument uns 10 minuts.

En una plata que pugui anar al forn, poseu-hi una cap fina de beixamel a la base, aneu-hi posant els
canelons, l'un al costat del altre, i cobriu-los amb la resta de la beixamel. Per damunt, poseu-hi una
capa generosa de formatge ratllat i bocinets de mantega escampats. Poseu-los 5 minuts al forn preescalfat a 180 ºC i després gratineu-los fins que estiguin ben daurats.