Caldo verde (Crema de col i patata) - Portugal

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Maria Do Carmo Petiz, Tiana

INGREDIENTS

  • 200 g de col gallega
  • 600 g de patates
  • 1 ceba grossa
  • 1,5 l d'aigua
  • 1 o 2 alls
  • 1 xoriço
  • julivert
  • oli d'oliva
  • sal

PREPARACIÓ

En una olla feu coure les patates, la ceba, els alls i el xoriço durant, més o menys, una hora.
Trinxeu ben fines les fulles de col gallega (només la part de la fulla, no la tija) i el julivert.
Retireu el xoriço de l'olla. Afegiu-hi una cullerada i mitja de sal i tritureu la resta amb una batedora. Us ha de quedar una textura força líquida. Afegiu la col i el julivert trinxats i quatre cullerades d'oli d'oliva a l'olla i deixeu-ho coure uns 10 minuts més.
Serviu aquesta mena de puré líquid en bols individuals, amb un rajolí d'oli d'oliva per sobre, acompanyat de pa de blat de moro i, en un plat a part, el xoriço a talls.
De caldo verde se'n fa a tot Portugal; cada zona té alguna petita variació, bàsicament en les quantitats de patates o cebes de la base del caldo, que en modificaran la consistència.

Anar al contingut