Caldereta de xai

Xai
  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Inés Butrón (filòloga de Tiana)
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Cuines de casa
  • Informació nutricional
    +Obre

    El xai és una carn rica en vitamines del grup B, en especial la B12, i en minerals com el fòsfor, el zinc o el sodi

INGREDIENTS

  • Per a 4persones:
  • 1 kg de coll de xai (a trossos)
  • 3 alls
  • 1 ceba grossa
  • 1 pastanaga
  • 2 tomàquet ratllats
  • 1 cullera de polpa de pebrot de romesco (de pot)
  • 750 g de mongetes del ganxet cuites
  • romaní
  • farigola
  • llorer
  • oli verge extra
  • sal
  • pebre
  • Per al fons:
  • ossos de xai: pit, coll i braó
  • 1 ceba tallada a trossos
  • api
  • pastanaga
  • concentrat de tomàquet
  • romaní
  • farigola
  • llorer
  • pebre negre
  • vi negre
  • 4 ceps deshidratats
  • aigua (per omplir la cassola)
  • 3 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • sal

PREPARACIÓ

Per fer el fons de carn, en una cassola fonda amb una mica d'oli poseu-hi els ossos de xai i enrossiu-los una mica. Després, afegiu-hi també una ceba tallada a trossos, api, pastanaga, una mica de concentrat de tomàquet, les herbes (romaní, farigola, llorer i pebre negre), quatre ceps deshidratats, el vi negre, l'aigua i la sal i deixeu-ho coure entre tres i quatre hores a foc molt lent. Quan hagi passat aquest temps, coleu-ho i reserveu-ho.

Per fer la caldereta, enrossiu la carn en una cassola amb oli, tres grans d'all aixafats i una mica de sal. Seguidament, sense treure la carn, daureu la ceba a talls, en la mateixa cassola. Quan la ceba sigui tova, afegiu-hi la pastanaga tallada petita, els tomàquets ratllats, la polpa del pebrot de romesco, les herbes, el pebre i una mica més de sal i deixeu-ho sofregir lentament uns 15 minuts, depenent de l'aigua que hagin deixat anar els tomàquets, fins a aconseguir un sofregit ben consistent i concentrat, que doni color i gust. A continuació, cobriu-ho amb el fons fosc i deixeu-ho coure una hora. Quan la carn sigui tendra, afegiu-hi les mongetes, cuites prèviament, deixeu-ho fent xup-xup uns deu o 15 minuts i rectifiqueu-ho de sal i pebre. Finalment, deixeu-ho reposar, i millor si és d'un dia per l'altre.

I ja per acabar, serviu la caldereta amb una branqueta de romaní pel damunt.