Cajun shrimp with okra rice (Llagostins amb arròs a l'estil cajun) - Estats Units

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Dordie Hester, Barcelona

INGREDIENTS

  • llagostins
  • barreja d'espècies preparada (llavors de mostassa, pebre de Caiena, farigola, romaní, llorer...)
  • 2 pebrots verds
  • 1 pebrot vermell
  • 1 cabeça d'alls
  • 1 ceba grossa
  • oli de gira-sol
  • cansalada
  • 2 pots d'1 kg de tomàquet triturat
  • arròs (el basmati és més aromàtic) (proporció: 1 tassa de cafè = 1 ració)
  • ocres
  • mantega
  • julivert

PREPARACIÓ

Renteu l'arròs i feu-lo coure en una olla amb aigua i una cullerada de mantega; de tota manera, és millor si podeu posar-hi ghee, ja que l'arròs us quedarà més gustós. L'arròs ha de coure a foc molt fluix i sense tapar l'olla. Talleu la cansalada a bocins petits i feu-la coure en una cassola de ferro colat a foc molt fluix, perquè deixi anar la major part del greix; retireu-ne l'oli que hagi desprès, i llavors ja podreu coure la cansalada a foc una mica més fort. Apagueu el foc i reserveu-la a la mateixa cassola. Peleu els llagostins en cru i talleu-ne els caps. No llenceu ni les closques ni els caps; feu-ho coure en un cassó amb aigua per obtenir-ne un fumet. Trinxeu la ceba i els pebrots, després d'haver-ne retirat la part central de les llavors. Peleu els alls, aixafeu-los amb la part ampla del ganivet i trinxeu-los. Torneu a posar al foc la cassola de la cansalada i afegiu-hi un rajolí d'oli de gira-sol i una mica de farina, que enrossireu com si preparéssiu una base per a beixamel. Incorporeu a la cassola les verdures trinxades i deixeu que coguin una estona amb el foc al mínim; després, a foc mitjà. Doneu un cop d'ull a l'arròs, saleu-lo al vostre gust i remeneu-lo. Apagueu el foc i tapeu l'olla. Trinxeu unes quantes fulles de julivert i reserveu-les. Remeneu les verdures de la cassola i afegiu-hi el tomàquet triturat. Trossegeu els llagostins, tot i que si ho preferiu podeu deixar-los sencers. Condimenteu generosament la cassola de les verdures amb sal, pebre i la barreja d'espècies. Afegiu-hi uns cullerots del fumet que heu preparat, remeneu-ho i deixeu que tot plegat faci xup-xup amb el foc al mínim. Destapeu l'olla de l'arròs, que ja no ha de tenir aigua, i remeneu-lo per separar-ne els grans. Afegiu-hi una mica del brou de llagostins per donar-li més gust. Trossegeu unes quantes ocres (fresques o de llauna) i afegiu-les a l'arròs. Remeneu-ho tot i reserveu-ho a l'olla tapada fins al moment de servir. L'avantatge de l'arròs basmati és que, a més de ser més aromàtic, no es cova. Afegiu un parell de fulles de llorer a la cassola de les verdures, que heu d'anar remenant de tant en tant, i rectifiqueu els condiments si convé, amb més sal, pebre o barreja d'espècies. Incorporeu els llagostins trossejats a la cassola i apagueu el foc. Remeneu-ho tot perquè amb l'escalfor residual els llagostins es coguin. Serviu els plats posant-hi una bona base d'arròs amb ocres i, pel damunt, unes quantes cullerades del sofregit de verdures i llagostins. Escampeu-hi una mica de julivert trinxat per sobre i acompanyeu el plat amb un panet individual del tipus "spoon bread".