Buuz i Khuushuur (Farcellets al vapor i farcellets fregits) - Mongòlia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Nyamaa Otgontsetseg "Ogui" i Nyamaa Delgertsetseg "Degui", Badalona

INGREDIENTS

  • carn picada
  • ceba
  • farina
  • aigua
  • pebre negre
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Aboqueu la farina en un bol de mida grossa. Afegiu-hi una culleradeta de sal (depenent de la quantitat de farina que hi hagueu posat) i un raig d'aigua. Pasteu-ho a mà, primer dins del bol i, després, escampeu una mica de farina per damunt del marbre i acabeu-hi de pastar la massa fins que la consistència sigui compacta i no se us enganxi a les mans. Deixeu reposar aquesta massa, tapada amb el mateix bol cap per avall, durant uns 20-30 minuts.
Trinxeu la ceba i afegiu-la a la carn picada. Salpebreu-ho generosament i afegiu-hi un rajolí d'oli. Remeneu-ho perquè els ingredients quedin ben barrejats. Reserveu-ho.
Quan la massa ja hagi reposat, torneu a treballar-la una mica més sobre el marbre i feu-ne porcions de la mida d'una nou. Després, aplaneu les nous de pasta per fer-ne peces d'uns 12-15 cm de diàmetre i farciu-les amb una cullerada de la carn picada que teniu reservada.
Tanqueu aquests farcellets de pasta doblegant les vores cap amunt i prement-les amb els dits perquè, en coure'ls, no s'obrin. Us han de quedar com pilotes petites; això són els buuz.
Poseu una mica d'oli en un plat i aneu untant la part inferior d'aquests farcellets i col·loqueu-los dins la vaporera; d'aquesta manera, no s'hi enganxaran. Han de coure uns 30 minuts, depenent de la mida.
Si, enlloc de fer farcellets com si fossin pilotes petites, doblegueu la pasta farcida per la meitat, com si féssiu crestes, es fregeixen en oli de gira-sol; llavors s'anomenen khuushuur.

Nota:
Tant els buuz com els khuushuur es poden preparar en gran quantitat i guardar en el congelador durant uns quants mesos.

Anar al contingut