Bryndzové halusky (Nyoquis de formatge "bryndza") - Eslovàquia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Rastislav Vitálos "Rasto", Girona

INGREDIENTS

  • 5 o 6 patates grosses
  • 100 g de bacó
  • 250 g de Bryndza
  • oli de gira-sol
  • farina
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Poseu una olla al foc amb aigua, un raig d'oli de gira-sol i sal, que es vagi escalfant.
Ratlleu un tros de formatge bryndza i reserveu-lo.
Peleu les patates i ratlleu-les ben fines; no llenceu el suc que facin.
Un cop ratllades, barregeu-les amb la farina i un pessic de sal. Remeneu aquesta pasta fins que sigui uniforme però enganxosa. Per comprovar si la textura és la bona, feu una bola petita amb les mans i llenceu-la dins l'olla amb l'aigua bullent; quan la bola pugi cap a la superfície sense desfer-se és senyal que la textura de la pasta és la correcta.
Un cop tingueu la pasta preparada, aboqueu-la en una paella foradada (de les que es fan servir per torrar castanyes), de manera que la pasta passi pels forats i vagi caient trossejada dins l'olla d'aigua bullent. Quan hagi passat tota la pasta pels forats, remeneu l'olla perquè els bocins no s'enganxin.
Retireu de l'olla les boletes de pasta quan vegeu que fa una estoneta que suren a la superfície de l'aigua.
Unteu amb una mica d'oli un bol de mida grossa. Aboqueu-hi els halu¿ky -els bocinets de pasta cuita- i barregeu-los amb el formatge ratllat. Rectifiqueu-ho de sal.
Talleu la cansalada a tires primes, fregiu-la i aboqueu-la, juntament amb l'oli que ha desprès en coure, al bol de la pasta.

Nota:
Recordeu que, si voleu fer com els eslovacs, aquest plat s'acompanya amb llet ben freda.

Anar al contingut