Börek (Rotlles farcits) - Turquia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Yildiray Ileri, Esparreguera

INGREDIENTS

  • pasta fil·lo (a Turquia en diuen yufka)
  • espinacs frescos
  • formatge feta
  • carn picada
  • cebes
  • julivert
  • oli d'oliva
  • iogurt
  • llet
  • ou
  • sal i pebre

PREPARACIÓ

Prepareu els diferents farciments: carn picada, espinacs i formatge feta.
Peleu i trinxeu una ceba grossa. Sofregiu-la i aromatitzeu-la amb una mica de pebre negre. Després, afegiu la carn picada a la paella, salpebrada al vostre gust, i enrossiu-la. Reserveu-la. Trinxeu un grapat de julivert, només les fulles. En un bol, esmicoleu un tros de formatge feta i barregeu-lo amb el julivert trinxat. Si no teniu feta, podeu utilitzar qualsevol altre formatge blanc. Condimenteu-ho amb pebre negre i reserveu-ho. Trinxeu una altra ceba i sofregiu-la. Esbandiu a raig d'aixeta un bon grapat d'espinacs i escaldeu-los durant un parell de minuts. Quan la ceba es comenci a enrossir, afegiu-hi els espinacs ben escorreguts i barregeu-ho. Deixeu-ho sofregir uns quants minuts més, remenant-ho de tant en tant, i reserveu-ho.
Barregeu una tasseta de llet amb una d'oli. Esteneu els fulls de pasta fil·lo i aneu-los untant amb la barreja de llet i oli perquè no es ressequin i es trenquin.
Per fer els rotlles, agafeu cada vegada un parell de fulls de pasta en lloc d'un; com que aquesta pasta és tan fina si només n'agafeu un, se us podria trencar. Repartiu unes quantes cullerades d'espinacs per tota la superfície dels fulls de pasta fil·lo; enrotlleu-ho i després cargoleu-ho com si féssiu una ensaïmada. Repetiu aquesta operació fins que se us acabin els espinacs i feu el mateix amb els altres farciments, per poder tenir rotlles de carn picada i també de formatge feta. Poseu els diferents rotlles en safates per anar al forn. Segons la quantitat que en prepareu, els haureu de coure per tandes.
Feu una barreja amb el iogurt, el rovell de l'ou i un bon raig d'oli. Aboqueu un parell o tres cullerades d'aquesta barreja per sobre de cada rotlle i enforneu-ho durant uns 30 minuts.
Els börek es poden menjar calents o freds.