Bolani katxalu (Pa de patata) - Kabul, Afganistan

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Nadia Ghulam, Callús
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • 3 tassetes de farina
  • 1 culleradeta de llevat
  • aigua
  • 3 patates
  • 1 ceba
  • oli, sal i pebre

PREPARACIÓ

En un bol, barregeu-hi una tassa d'aigua tèbia, el llevat i la sal (al vostre gust) procurant que el llevat quedi ben desfet. Després ja hi podeu anar abocant la farina, de mica en mica, mentre aneu pastant la massa. Treballeu-la a mà fins que us quedi ferma i compacta, sense grumolls. Us ha de quedar com si preparéssiu una massa de pizza. Cobriu-la amb un drap i deixeu-la reposar, com a mínim, durant una hora.
Peleu i ratlleu la ceba. Sofregiu-la en una paella amb una mica d'oli. Salpebreu-la al gust. Un cop sofregida, retireu-la de l'oli i reserveu-la.
Bulliu les patates senceres, sense pelar. Un cop cuites, deixeu-les refredar, peleu-les i aixafeu-les amb una forquilla. Després, barregeu-les amb la ceba sofregida.
Agafeu porcions de massa de la mida d'una taronja. Arrodoniu cada porció i després aplaneu-la, passant-vos la massa d'una palmell de la mà a l'altre amb una certa velocitat. Si no us en sortiu, podeu aplanar cada bola de pasta sobre del marbre amb un corró. Les porcions us han de quedar primes i d'un pam de diàmetre, més o menys. Espolseu una mica de farina sobre el marbre perquè la pasta no s'hi enganxi. Repartiu-hi una mica de patata aixafada, repartint-la per tota la superfície i procurant que no arribi a les vores. Doblegueu la pasta per la meitat i tanqueu les vores.
Poseu un fil d'oli en una paella i aneu-hi coent aquests pans plans de patata, a foc fluix, d'un en un fins que siguin daurats. Com que la pasta és prima, de seguida seran cuits.
 
Nota:
És molt important que l'aigua de desfer el llevat sigui tèbia, no calenta. Si l'aigua és calenta pot "matar" el llevat i la massa no pujaria.
Podeu acompanyar els bolani amb una mica de iogurt.