Bola de carne (Empanada d'embotits) - Amarante, Portugal

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Pedro Varejão, Miànigues (Porqueres)
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • 3 talls de pernil dolç
  • 1 tros de salpicão (llom embotit fumat)
  • 1 tros de chouriço (xoriço fumat)
  • 1 tassa d'oli tebi
  • 2 tasses de llet
  • 5 tasses de farina
  • 50 g de llevat fresc
  • 4 ous
  • pa ratllat
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Demaneu a la cansaladeria que us tallin el pernil dolç ben gruixut.
Traieu la corna del pernil ¿en cas que en porti¿i talleu-lo a tires un pèl gruixudes. Talleu-les per la meitat perquè no siguin tan llargues.
Retireu el budell del salpicão i del chouriço i talleu-los: el salpicão a tires gruixudes i el chouriço, com que és més prim de diàmetre, a rodanxes.
Preescalfeu el forn a temperatura mitjana, uns 185º.
Poseu aigua en una cassola i escalfeu-hi l'oli al bany maria.
Prepareu la massa.
Desfeu el llevat en una tassa de llet.
En un bol de mida grossa, barregeu-hi l'oli tebi, els ous, la llet amb el llevat i l'altra tassa de llet i un pessic de sal. Bateu-ho enèrgicament amb les varetes perquè quedi tot ben desfet. Després, aneu-hi incorporant la farina per tasses. A mesura que una tassa de farina queda ben barrejada, afegiu-n'hi una altra.
Unteu amb un rajolí d'oli una safata d'enfornar de vores altes. Espolseu-hi una mica de pa ratllat per sobre i repartiu-lo, que la safata quedi ben coberta de pa ratllat. Espolseu el pa que no s'hagi adherit a la safata.
Aboqueu-hi la meitat de la massa i repartiu-la de manera uniforme per la safata. Escampeu-hi per sobre els embotits que teniu tallats: primer els talls de chouriço, després el salpicão i, a sobre de tot, el pernil dolç. Cobriu-ho amb la resta de massa.
Enforneu-ho uns 25-30 minuts. Per controlar el punt de cocció, punxeu l'empanada amb un escuradents i, si surt eixut, voldrà dir que ja està llesta.
Aquesta empanada ha de quedar ben daurada per sobre.
 
Nota:
Segons la recepta de la mare d'en Pedro, els ous s'han de batre amb l'oli tebi abans de barrejar-los amb la llet.