Blat amb carxofes
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Bet Florensa (Estudiant de Rubió)
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Cuines de casa
INGREDIENTS
- Ingredients ecològics per a 4 persones:
- 240 g de blat integral
- aigua, 8 vegades el volum del blat
- 4 carxofes
- ceps o camagrocs (frescos o secs, segons la temporada)
- 1 copa de xerès
- 1 ceba petita de Figueres
- 3 tomàquets madurs ratllats
- menta
- oli d'oliva
- suc de llimona
- sal
- pebre
PREPARACIÓ
Per començar, poseu el blat en remull durant com a mínim 12 hores. Després, escorreu-lo i poseu-lo a bullir en una cassola amb aigua freda i una mica de sal amb el foc fort. Quan arrenqui el bull, tapeu-ho, abaixeu el foc i deixeu-ho coure a poc a poc durant 1 hora i 50 minuts perquè quedi al dente. Quan el blat s'hagi begut tota l'aigua ja estarà cuit i el ja el podreu reservar.
A continuació, talleu la ceba a trossos molt petits i sofregiu-la amb oli d'oliva en una paella amb el foc baix. Un cop la ceba va quedant transparent, afegiu-hi els tomàquets ratllats, amb sal i pebre i deixeu-ho sofregir tot junt.
Mentrestant, talleu les carxofes aprofitant-ne la part tendra, i aneu-les posant dins d'un bol amb una mica d'oli i suc de llimona per evitar que s'oxidin. Seguidament, afegiu a la paella les carxofes tallades i deixeu que es coguin amb el sofregit. Després, talleu per la meitat o a quarts els bolets i aneu-los afegint a la paella juntament amb una copeta de xerès que ens ajudarà a caramellitzar. Quan les carxofes i els bolets siguin cuits, retireu-ne uns quants per a l'emplatat i afegiu el blat a la paella perquè s'amari tot plegat una mica.
I ja per acabar, feu un timbalet posant el blat en un motlle circular metàllic. Finalment, poseu-hi al damunt les carxofes i els bolets que heu reservat i guarniu-ho amb una mica de menta picada.
A continuació, talleu la ceba a trossos molt petits i sofregiu-la amb oli d'oliva en una paella amb el foc baix. Un cop la ceba va quedant transparent, afegiu-hi els tomàquets ratllats, amb sal i pebre i deixeu-ho sofregir tot junt.
Mentrestant, talleu les carxofes aprofitant-ne la part tendra, i aneu-les posant dins d'un bol amb una mica d'oli i suc de llimona per evitar que s'oxidin. Seguidament, afegiu a la paella les carxofes tallades i deixeu que es coguin amb el sofregit. Després, talleu per la meitat o a quarts els bolets i aneu-los afegint a la paella juntament amb una copeta de xerès que ens ajudarà a caramellitzar. Quan les carxofes i els bolets siguin cuits, retireu-ne uns quants per a l'emplatat i afegiu el blat a la paella perquè s'amari tot plegat una mica.
I ja per acabar, feu un timbalet posant el blat en un motlle circular metàllic. Finalment, poseu-hi al damunt les carxofes i els bolets que heu reservat i guarniu-ho amb una mica de menta picada.