Banitxki (Rotllets de mató i feta) - Bulgària

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Alexandrina Stonayova, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 8 persones:
  • 1 paquet de pasta fil·lo
  • 150 g de mantega
  • 50 g d'oli de gira-sol
  • Per al farcit:
  • 150 g de formatge feta
  • 350 g de mató
  • 1 iogurt
  • bicarbonat
  • 4 ous
  • sal

PREPARACIÓ

Reserveu dues cullerades soperes de iogurt en un got; en la resta, desfeu-hi una cullerada de bicarbonat. En un bol, barregeu-hi tots els ingredients del farciment. Desfeu la mantega i tireu-hi l'oli de gira-sol. Agafeu un full de pasta fil·lo, doblegueu-lo per la meitat (us ha de quedar un rectangle allargat) i unteu-lo amb la barreja de mantega i oli. Poseu-hi un parell de cullerades del farciment i emboliqueu-lo doblegant primer les dues vores llargues un dit cap endins i, després, caragolant-lo sobre ell mateix fins que arribeu al final del rectangle. La forma és semblant a la d'un rotllet xinès. Col·loqueu els rotlles en una safata que pugui anar al forn i pinteu els banitxki amb una mica del iogurt que teniu reservat. Enforneu-los durant uns 30 minuts, fins que vegeu que tenen un bonic color daurat. Podeu servir-los calents o freds, acompanyats per exemple d'una amanida "shopska" (vegeu-ne la recepta a part).

Nota:
L'Alexandrina ens va explicar que, a Bulgària, per Nadal o per Cap d'Any és costum preparar alguns dels banitxki amb "sorpresa", posant-hi a dins un botó petit (que significa que el pròxim any es tindrà feina), una tija d'arbre (que vol dir que es tindrà bona salut) o una moneda (que signifiquen diners). Ella ens va dir que és molt divertit que tots els banitxki portin "missatge" i, per això, embolica amb paper de plata petites notes de l'estil "deixaràs de fumar", "trobaràs parella", etc. i les posa abans que s'acabi de cargolar la pasta (d'aquesta manera no queden empastifades amb el farcit).

Anar al contingut