Bacon and colcannon / Bagún agus cál ceannan (Pernil al forn amb puré de col i patata) - Irlanda

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Brian O'Mahony i Séamus Keating, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 10 persones:
  • 1 tros de pernil fresc d'1,5 kg (acostuma a ser de les potes davanteres)
  • 1 culleradeta de llavors mòltes de mostassa
  • 1 cullerada de mel
  • claus d'espècia
  • Per al puré:
  • 8-10 patates
  • 1 col
  • sal i pebre
  • mantega irlandesa amb sal

PREPARACIÓ

Com que aquesta peça de porc habitualment no es troba, encarregueu-la a la cansaladeria i demaneu el tros de pernil que tingui la pell; lligueu-la una mica perquè no es deformi en coure, com si haguéssiu de fer un rostit.
La nit abans deixeu el tros de pernil dins una olla amb aigua perquè es dessali. L'endemà llenceu l'aigua del remull i torneu-lo a esbandir.
Ompliu una olla amb aigua, poseu-hi el tros de pernil i deixeu que cogui durant un parell d'hores.
Peleu les patates i talleu-les a trossos. Feu-les coure en una olla amb aigua i sal. Un cop cuites, escorreu-les i torneu-les a posar a l'olla. Afegiu-hi uns quants trossos de mantega i un bon raig de llet. Condimenteu-les amb pebre negre al vostre gust i aixafeu-les per fer-ne un puré cremós.
Esbandiu bé les fulles de la col i trossegeu-les.
Un cop cuit el pernil, retireu-lo de l'olla i feu coure la col en l'aigua de la cocció del pernil.
Poseu un parell de cullerades de mel en un bol i afegiu-hi una cullerada de llavors de mostassa. Remeneu-ho.
Traieu els fils de lligar la peça de pernil i feu uns quants talls al biaix a la pell del pernil. Poseu un clau d'espècie al mig de cada tall i unteu tota la peça amb la barreja de mel.
Poseu el tall al forn i deixeu que es dauri durant uns 10 minuts a uns 170º.
Un cop cuita la col, escorreu-la i torneu-la a posar a l'olla. Remeneu-la una mica i aboqueu-la a l'olla del puré de patates. Salpebreu-ho i afegiu-hi un bon tros de mantega. Remeneu-ho perquè quedi ben barrejat. A Irlanda, a vegades, aquest puré també es passa per la paella.
Serviu a cada plat uns quants talls de pernil cuit i un parell de cullerades del puré de col i patata.

Anar al contingut