Bacallà confitat amb tomàquet dolç, all blanc i alfàbrega

  • Programa: Cuines
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Els Tinars

INGREDIENTS

  • 800 g de morro de bacallà
  • 1 l d'oli d'oliva extra verge 0,4
  • 1 cabeça d'alls
  • 2 bitxos
  • 1 kg de tomàquet bombeta
  • 0,1 g de glucosa
  • 0,3 g de sucre
  • farigola, romaní i llorer
  • 200 g d'ametlló tendre o pasta d'ametlla
  • 1/2 l d'aigua
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva extra verge 0,5
  • alfàbrega
  • sal
  • pebre negre en gra

PREPARACIÓ

Per començar, en un cassó amb oli confiteu la cabeça d'alls i els bitxos durant dues hores.

Seguidament, afegiu-hi el bacallà i confiteu-lo durant 8 minuts.

A continuació, poseu en un cassó el tomàquet, prèviament escaldat, pelat, sense llavors i tallat a quarts, el sucre, la glucosa, el romaní, la farigola, el llorer i el pebre negre en gra i deixeu-ho confitar durant mitja hora, tres quarts d'hora. Després, retireu les herbes i reserveu el tomàquet confitat.

Tot seguit, en un cassó amb aigua bullint escaldeu les fulles d'alfàbrega durant uns segons, refredeu-les en un cassó amb aigua i gel, poseu-les a la Thermomix amb una mica d'aigua freda i tritureu-ho bé.

Per fer l'all blanc, poseu en un bol l'ametlló tendre, els grans d'all, l'oli, l'aigua i la sal i tritureu-ho bé amb el túrmix.

I ja per acabar, emplateu l'all blanc, poseu-hi unes gotes d'alfàbrega al voltant, el tomàquet al mig, el bacallà a sobre i guarniu el plat amb una mica d'oli d'oliva.