Bacalhau com natas (Bacallà amb crema de llet) - Portugal

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Elisabete da Silva, Barcelona

INGREDIENTS

  • 750 g de bacallà salat i sec
  • 750 g de patates
  • 1 ceba grossa
  • 3-4 tomàquets madurs
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • vi blanc
  • oli i sal
  • pebre
  • Per a la beixamel:
  • 3 cullerades de mantega
  • 2 cullerades de farina
  • 6 dl de llet calenta
  • 1 1/2 dl de crema de llet
  • 2 rovells d'ou
  • el suc de 1/2 llimona
  • formatge ratllat

PREPARACIÓ

Un dia abans, deixeu el bacallà en remull. Canvieu-li l'aigua diverses vegades al dia. A l'endemà netegeu-lo, traieu-ne les espines i feu-lo a trossos.
Talleu la ceba fina i sofregiu-la. Quan la ceba ja s'hagi enrossit, ajunteu-hi els pebrots tallats a rodanxes i els tomàquets madurs tallats a trossos. Deixeu-ho coure a foc lent i quan s'hagi reduït, afegiu-hi un vas de vi blanc. Salpebreu-ho al vostre gust.
Mentrestant podeu preparar les patates: talleu-les a làmines i fregiu-les lleugerament (s'acabaran de fer més tard, al forn).
En una olla petita prepareu la beixamel. Desfeu-hi la mantega i enrossiu-hi la farina. A poc a poc, aneu-hi incorporant la llet (millor una mica calenta). Deixeu-ho coure uns guants minuts, fins que tingui la consistència que voleu. Afegiu-hi sal i pebre al gust. Deixeu-la refredar i després ajunteu-hi els rovells d'ou batuts i el suc de mitja llimona. Rectifiqueu-ho de sal i pebre i afegiu-hi la crema de llet.
En una safata per anar al forn, poseu-hi un llit de patates; a sobre, el bacallà i després, el sofregit; al final cobriu-ho amb una capa de beixamel.
Escampeu-hi força formatge ratllat per sobre i gratineu-ho.

Anar al contingut