Assidat zgugu (Crema de pinyons negres) - Tunísia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Tayssir Azouz, Tarragona
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora

INGREDIENTS

  • zgugu (Pinus halepensis, pinyons negres)
  • 2 l d'aigua
  • 2 ous
  • 300 g de farina
  • 1 l de llet
  • sucre moreno
  • midó de blat de moro
  • festucs (sense sal)
  • ametlles torrades mòltes
  • pinyons pelats

PREPARACIÓ

Escampeu els pinyons per la taula i destrieu-los, mirant que no hi quedi cap brossa o pedreta. Renteu-los unes quantes vegades. Esteneu-los sobre un drap de cuina i tapeu-los. Deixeu-los així una bona estona, que es vagin assecant.
Tritureu-los amb una picadora perquè desprenguin l'oli que porten. Si no teniu picadora, podeu fer servir un molinet de cafè.
Poseu l'aigua en una cassola i afegiu-hi els pinyons triturats. Remeneu-ho i deixeu-ho reposar durant un parell d'hores amb la cassola tapada.
Coleu els pinyons abocant l'aigua del remull dins una altra cassola. Veureu que és un líquid de color marronós. Aboqueu-hi la farina i remeneu-ho amb unes varetes perquè es desfacin els grumolls. Separeu les clares dels rovells. Guardeu les clares per a alguna altra preparació.
Aboqueu la llet en una cassola i, en fred, desfeu-hi tres cullerades curulles de midó de blat de moro i els rovells. Afegiu-hi el sucre i remeneu-ho amb les varetes perquè quedi ben desfet. Poseu la cassola al foc i no pareu de remenar fins que comenci a espessir. Traieu-la del foc i reserveu-la.
Poseu també al foc l'altra cassola, la de l'aigua dels pinyons, afegiu-hi algunes cullerades de sucre i aneu-ho remenant perquè es vagi desfent. Heu d'anar-hi afegint sucre fins a trobar el vostre punt de dolçor. Passada una bona estona, veureu que agafa la consistència d'una crema lleugera.
Serviu un cullerot d'aquesta crema a cada got. A sobre, unes quantes cullerades de la crema a base de llet. Deixeu-ho reposar fins a l'hora de les postres.
Tritureu els festucs i poseu-los en un bol; en un altre bol poseu-hi l'ametlla mòlta. Que cadascú se'n posi per sobre de la crema, a la mida del seu gust, i acabi de guarnir-ho amb uns quants pinyons pelats.