Arroz imperial (Pastís d'arròs) - l'Havana, Cuba

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Regla María Marcheco, Sant Esteve d'en Bas

INGREDIENTS

  • 4 quarts de pollastre de la part de la cuixa
  • 1 kg d'arròs
  • 4 ous
  • 1 llauna petita de tomàquet triturat
  • 1 sobre de tinta de calamar
  • 1 cabeça d'alls
  • pebre negre
  • pebre vermell
  • ceba
  • aigua
  • sal i oli

PREPARACIÓ

En un cassó amb aigua, feu-hi endurir els 4 ous. Peleu-los i reserveu-los.
Salpebreu generosament els quarts de pollastre i enrossiu-los en una cassola amb un bon raig d'oli.
Matxuqueu uns quans grans d'all en un morter amb una mica de sal i pebre. Deixateu-los amb un raig de vi i aboqueu-ho a la cassola del pollastre.
Peleu i trinxeu una ceba i afegiu-la també a la cassola, amb un parell de gots d'aigua. Remeneu-ho i deixeu que faci xup-xup fins que el pollastre estigui ben cuit. Després retireu el pollastre de la cassola, deixeu que es refredi i desfeu-lo a tires amb els dits. Torneu a posar les tires de pollastre a la cassola on ha cuit i remeneu-ho perquè quedin ben impregnades del sofregit.
Mentre es cou el pollastre, ja podeu anar preparant l'arròs. Esbandiu-lo perquè perdi el midó. Veureu que l'aigua d'esbandir-lo és blanquinosa.
Dividiu l'arròs en tres parts per coure-les de manera diferent.
Amb una part, prepareu un arròs blanc. Un cop cuit, escorreu-lo i poseu-lo en una safata de vores baixes, prement-lo perquè quedi ben compactat i no se us desmunti al girar-lo. Aboqueu aquesta primera capa d'arròs a la safata de servir. Reserveu-ho.
Feu coure una altra part de l'arròs amb un bon raig d'oli i el tomàquet triturat. D'aquesta manera aconseguireu una arròs de color vermellós.
Poseu-lo, ben escorregut, en una altra safata de vores baixes, prement-lo igual que heu fet amb l'anterior, perquè quedi una capa ben compacta. Reserveu-lo.
Per últim prepareu un arròs fosc, fent-lo coure junt amb el sobret de tinta de calamar.
Repartiu les tires de pollastre de la cassola per sobre de la primera capa d'arròs procurant que quedi al més uniforme possible. Després cobriu-ho amb la segona capa d'arròs, el vermellós. Unteu amb maionesa aquesta capa i, per últim, poseu-hi la darrera capa d'arròs, el fosc.
Talleu els ous durs a rodanxes i repartiu-les per sobre del timbal d'arròs. Escampeu-hi una mica de pebre vermell per sobre i ja el tindreu a punt per servir.