Arròs caldós de llamàntol, cloïsses i rossinyols

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Marc Gascons
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora
  • Restaurant: Els Tinars

INGREDIENTS

  • 500 g d'arròs de Pals o bomba
  • 1kg de llamàntol blau
  • 1/4 kg de cloïsses
  • 2 kg de ceba vermella
  • 2 alls
  • 1,5 kg de tomàquet
  • 200 g de rossinyols
  • oli d'oliva
  • llorer
  • sal
  • Per a la picada:
  • 2 alls
  • julivert
  • ametlles
  • 1 nyora
  • cullerada d'oli d'oliva
  • Per al fumet:
  • 1/2 kg de crancs
  • 1 kg de peix de roca
  • ceba vermella
  • porro
  • api
  • julivert
  • tomàquet
  • gotet de vi blanc
  • oli d'oliva

PREPARACIÓ

Per fer el fumet, poseu en un cassó amb oli la ceba, el porro, l'api, el tomàquet, el julivert, els crancs i el peix de roca i deixeu-ho sofregir durant un parell de minuts.

Després, afegiu-hi el vi blanc, deixeu-lo reduir, cobriu-ho tot amb aigua i deixeu-ho coure a foc suau durant 45 minuts.

Per fer el sofregit, en un cassó amb oli sofregiu l'all picat, la ceba picada i el llorer. Quan estigui dauradet, afegiu-hi aigua i deixeu-ho coure durant una hora i mitja.

Seguidament, poseu-hi el tomàquet ratllat i deixeu-ho coure tot junt durant una hora i mitja més.

A continuació, en una cassola amb una mica d'oli sofregiu el cap del llamàntol i la cua del llamàntol tallada per la meitat.

Quan la cua estigui dauradeta, retireu-la i reserveu-la. Després, afegiu l'arròs a la cassola, deixeu-lo sofregir dos minuts, poseu-hi el sofregit, deixeu-lo coure dos minuts més, cobriu-ho tot amb el fumet colat i deixeu-ho coure tot junt durant una estona.

Mentrestant, en una paella amb una mica d'oli salteu els rossinyols salats.

Per fer la picada, poseu en un bol les ametlles, els grans d'all, el julivert, l'oli i la polpa de la nyora i tritureu-ho bé amb el túrmix.

Tot seguit, afegiu els rossinyols, la picada i el coral del llamàntol a la cassola de l'arròs, remeneu-ho bé i deixeu-ho coure tot junt durant 5 minuts.

Finalment, poseu-hi les cloïsses i la cua del llamàntol, deixeu-ho coure dos minuts més, retireu-ho del foc, deixeu-ho reposar un minut i ja ho podeu emplatar.